Raskid – kako znamo kad je gotovo?

Jedna klijentkinja, koja prolazi kroz veoma traumatičan prekid emotivne veze, postavila mi je dva veoma značajna pitanja koja postavljaju skoro svi koji prolaze kroz raskid. Prvo je bilo – kad će ova tuga da prođe? A drugo – kako da znam da radim pravu stvar?

Oba pitanja su neraskidivo povezana i odgovor je u suštini lak. Kad shvatiš da radiš pravu stvar, bol počne da jenjava. Sve dok agonija odlučivanja stoji u vazduhu, u stomaku ostaje tupi osećaj straha i nesigurnosti.

Bez obzira na polnu pripadnost, inicijativu i finalnu odluku, raskid teško pada i jednom i drugom partneru u vezi. Neki autori porede prekid dugotrajne emotivne veze sa smrtnim slučajem u porodici, pri čemu onaj koji je ostavljen ima utisak da je izgubio nekog ko je iznenada nastradao pa ostaje u osećanju neverice i šoka, dok onaj koji ostavlja oseća tugu ali i izvesno olakšanje, kao nakon gubitka voljene osobe koja je dugo bolovala i puno patila.

Zato je, kada do razmišljanja o raskidu dođe, veoma važno da ispoštujemo zajedničku prošlost i da i sebi i drugom olakšamo kroz praćenje nekoliko jednostavnih saveta.

 • Na samom početku, večiti savet – recite kako se osećate.

Kada se nakupi dovoljno stvari da negativni aspekti veze nadmaše one koji su pozitivni važno je o njima razgovarati, važno je nezadovoljstvo izložiti i razložiti. Pritom važe ista pravila kao i pravila kada smo se voleli – rečenice u prvom licu i bez optuživanja. Ta osoba sa kojom više ne možete da budete, ista je osoba koja vam je priuštila neke zaista divne trenutke. Nema potrebe da se priča završi u ružnom tonu, i da izgovorite neke stvari zbog kojih ćete, kada se strasti smire, zažaliti.

S druge strane, najgore što možete sebi da uradite na kraju jedne ljubavne priče je da odete a da mislite da ste ostali neshvaćeni. Recite sve, i recite jasno. Ko zna, možda to bude pokretač za neku neverovatnu promenu. Ukoliko ne, bar odlazite bez ostavljenih nedoumica.

 • Saslušajte.

Jeste teško slušati u situaciji preplavljenoj osećanjima besa, razočarenja i napuštenosti, ali misli i osećanja druge osobe takođe su važne, a empatija u tom trenutku može biti korisno sredstvo za sagledavanje stvari iz perspektive drugog.

 • Razmišljajte pozitivno.

Možda deluje paradoksalno u ovom kontekstu, ali negativne ideje koje vezujemo za život van partnerskog odnosa podjednako su zaslužne za održavanje u stanju neizvesnosti i nespremnosti za konačne korake kao i stara osećanja i nedoumice vezane za mogućnost promene. Strah od samoće nekad je jači motivator za ostanak u vezi od samog kvaliteta veze a to je naprosto pogrešno. Recite sebi jednostavne stvari poput one da se život ne završava sa ovom vezom i da ovo zapravo nije kraj već jedan novi početak. Koliko god banalno zvučale, vašem mozgu će biti jedina istina, on će je usvojiti, i u trenucima slabosti vratiti vam je kao nešto što će vam pomoći da prebrodite dan.

 • Dajte sebi vreme da tugujete.

Pripremite se unapred. Izlazak iz veze nije jednostavan bez obzira na to koliko dobrih argumenata imamo. Neko odlazi iz našeg života, neko ko je bio važan i ko je imao svoju ulogu i funkciju. Neko ko je bio podrška ili ko je jednostavno bio drag i zabavan. U svakom slučaju, dozvolite sebi malo vremena da ga/je otpratite iz  svog života. Odredite vremenski period od nekoliko meseci kada je ok da povremeno plačete, da gledate stare slike i da slušate ljubavne pesme. Kada date sebi dozvolu da tugujete, iznenadićete se kada u jednom trenutku shvatite da je rok koji ste sebi zadali zapravo predugačak.

 • I na kraju, potapšite sebe po ramenu i planirajte dalje.

Posle svake emotivne veze izlazimo sa ponekim ožiljkom, ali i sa velikim novim životnim iskustvom. Dotakli smo jednu osobu na veoma intiman način i ta osoba je dotakla nas. Samo to je činjenica koja oplemenjuje, koja nas čini bogatijim.

Nastaviti dalje na funkcionalan način znači imati svest o predhodnim iskustvima, kakva su bila i šta su dobro donela; preuzeti odgovornost (ili deo odgovornosti) za njihov ishod i oprostiti drugom što nije ispunio naša očekivanja; izvući pouku o novim snagama koje ste demonstrirali, a koje niste ni bili svesni da posedujete i prihvatiti ih kao sastavni deo sebe. Sa takvom završnicom možete lakše  i bez gorčine dalje, a kada budete ulazili u sledeći emotivni odnos učinićete to na jedan nov, drugačiji i bogatiji način.

Iva Branković, porodična savetnica

4 Responses to Raskid – kako znamo kad je gotovo?

 1. јелисавета64 kaže:

  Постоје предности које нам обезбеђују складни односи са пртнером. Партнерство осликава брижност према оном другом. Партнер жели да вам буде партнер све до тренутка до којег се осећате удобно под његовом “бригом” Кад престанете да је осећате, време је да одете и то што пре. Следећи корак је обично незадовољство због несхваћености и губитка ваших снова. Снови су добри али за бесвесно стање, за живот морате отворити четворо очију. Проћи ће и период неверице.. све ће проћи уколико се потрудите да од својих непријатних осећања не направите психолошки проблем. Онда ће проћи много теже.
  Губитак партнера у овом облику је производ ваших погрешно рефлектованих жеља. Жеље су једно, стварност је нешто друго.

 2. Nina kaže:

  Shizofrenija nije prozrokovana raskidom,svakako.Ona je nasljedna,moze biti da Vam je ,,okidac” bio raskid.

 3. moje iskustvo kaže:

  zelim samo da podelim svoje iskustvo sa devojkom koja je raskinula; meni je trebalo dobrih 8-9 god da “prebolim” raskid. pao u depresiju,nasli mi i shizofreniju,pijem lekove ali je proslo…. pozzz!

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.