Seksualna impotencija kod muškaraca

Seksualna impotencija predstavlja  nemogućnost muškarca da postigne i zadrži odgovarajuću erekciju potrebnu za zadovoljavajući seksualni odnos.

Muškarci sa ovim problemom suočavaju se sa nizom teškoća kao što su gubitak seksualne želje, nemogućnost postizanja ili održavanja erekcije, nemogućnost ejakulacije, prerana ejakulacija ili nemogućnost doživljavanja orgazma.

Impotencija se povećava sa godinama, javlja se kod pet posto muškaraca 40-tih a 60 posto kod muškaraca 70-tih godina. Impotencija se javlja i kod  mladih  muškaraca i u tom slučaju psihološki faktori igraju presudnu ulogu. Pre nego što sagledamo psihološku prirodu ovog problema važno je ukazati i na druge, najčešće fiziološke aspekte impotencije.

Fiziološki aspekti impotencije

Jedan od glavnih fiziološka uzroka impotencije jesu vaskularni problemi tj. problemi sa krvnim sudovima.  Da bi muškarac bio u stanju da postigne i održi erekciju, neophodan je povećan priliv krvi u penis. Sužene arterije mogu otežati priliv krvi u penis što posledično može dovesti do problema u postizanju erekcije.

Visok krvni pritisak, pušenje, dijabetes i visok holesterol su najčešći uzroci impotencije. Pored toga, hormonski poremećaji, problemi sa tiroidnom žlezdom takođe mogu doprineti problemu impotencije. Mnogi muškarci koji konzumiraju steroide suočavaju se sa ovim problemom jer dolazi do narušavanja prirodne hormonalne ravnoteže koja je nepohodna za normalno seksualno funkcionisanje.

Stanje poznato kao „propustljive vene” može otežati održavanje erekcije. Naime, da bi se erekcija održala potreban je ne samo pojačan prliv krvi preko arterija, nego i njen ostanak u penisu. Krv se zadržava u penisu u erekciji tako što se vene stežu i sprečavaju oticanje krvi. Ako su vene u nemogućnosti da se stegnu erekcija se verovatno neće desiti ili će trajati veoma kratko.

Droge predstavljaju jedan od čestih uzroka fiziološke impotencije. Konzumiranje antidepresiva često vodi smanjenju seksualne želje i otežanom postizanju erekcije. Narkotici poput kokaina i marihuane takođe mogu prouzrokovati problem impotencije.

Psihološki aspekti impotencije

Jedan od najčešćih psiholoških faktora impotencije jesu određena (najčešće perfekcionistička) očekivanja koja muškarac ima u vezi sa sopstvenom seksualnom performansom. Jednom kada se suoči sa ovim problemom (koji može biti prouzrokovan nekim od gore navedenih razloga), on kroz određen iracionalan način razmišljanja sebe dovodi u stanje depresivnosti, osećaja neadekvatnosti i sumnje u sopstvenu muškost što sve vodi daljem održavanju i produbljivanju ovog problema.

Impotencija kao seksualni problem u velikoj meri narušava sliku koju muškarac ima o sebi što ga čini podložnim da strahuje od budućih neuspeha u seksualnom funkcionisanju. Jednom kada se razvije osećanje anksioznosti javlja se i sklonost da se predviđaju budući neuspesi što vodi pojačavanju prvobitnog straha i ponovnim neuspesima u postizanju erekcije.

Na ovaj način stvara se jedan začarani krug – što muškarac više strahuje od budućih neuspeha u toj meri sebi otežava da se u seksualnom odnosu opusti i fokusira na sam emocionalni doživljaj. Strah ga ometa da bude fokusiran na zadovoljstvo za vreme seksa. Fokus pažnje usmeren je pre na to da li će uspeti da ostvari erekciju nego na osete koji dovode do užitka i zadovoljavajućeg seksualnog odnosa. Čest epilog ove “borbe za erekcijom” je da muškarac u jednom momentu odustaje od seksualnog odnosa i razvija sklonost da ga izbegava.

U osnovi izbegavanja seksualnog odnosa leži niz emocionalnih problema među kojima su najprisutniji anksioznost i depresija.  Osećanje uznemirenosti i depresivnosti kod muškarca se javlja povodom same činjenice da ima problem u seksualnom funkcionisanju. Veoma često on je sklon da sebe obezvređuje u vezi sa ovim problemima i da veruje da ga ovaj problem u potpunosti diskvalifikuje kao muškarca.

Važan faktor koji doprinosi pojavi impotencije i samom održavanju ovog problema jeste perfekcionizam u odnosu na seksualnu performansu. Perfekcionistički zahtev u vezi sa seksualnim odnosom sažet je  u ideji „Ja moram da uspem i ne smem da omanem, moram ovo da uradim bez greške…“ Posledica ovog razmišljanja jeste impotencija. Neuspeh u seksu može biti posledica niza faktora kao što su umor, bolest, zabrinutost zbog neke druge stvari…Ukoliko muškarac sebi nakon doživljenog neuspeha kaže „Morao sam imati više uspeha, strašno je kakav sam šonja ispao, verovatno ću stalno doživljavati neuspeh…toliko sam nesposoban da nema šanse da uspem“ uvodi sebe u strah od neuspeha koji ga u budućim odnosima parališe i samim tim otežava postizanje erekcije.

Dakle, ukoliko muškarac seksu prilazi sa idejom da mora da demonstrira savršenu performansu i da je zastrašujuće ukoliko omane, impotencija je onda sasvim siguran ishod seksualnog odnosa. Razmišljajući na ovaj način, pažnja je usmerena na strah od nesposobnosti a ne na seksualno uzbuđenje. Stoga nije ni čudo da ne može da se uzbudi sa svom pažnjom usmerenom na ideju „Da li ću uspeti ovog puta? Šta ako ne uspem? To bi bilo strašno!“ Ovakvo razmišljanje rezultira strahom na samu pomisao o seksu i teško da može doprineti osećanju opuštenosti i erotičnosti što je svakako  preduslov zadovoljavajućeg seksualnog odnosa.

Kognitivno bihejvioralna terapija impotencije

Kognitivno bihejvioralna terapija (KBT) seksualne impotencije pokazala se kao najefikasniji terapijski modalitet u tretiranju ove problematike. KBT terapijski pravac počiva na ideji da ljudi uznemiravaju sebe pogrešnim razmišljanjem i da su naši emocionalni problemi uzrokovani disfunkcionalnim razmišljanjima kao što su preterivanje, crno-belo razmišljanje, pojednostavljivanje, rigidno mišljenje, preterane generalizacije, skakanje na zaključak, itd.  U slučaju impotencije, način razmišljanja koji vodi ka osećaju anksioznosti u seksualnom odnosu pa samim tim i teškoćama u postizanju erekcije svodi se na ideju da je seksualni neuspeh dokaz muškarčeve neadekvatnosti.

Iz tog razloga terapijske intervencije u rešavanju seksualne impotencije fokusirane su na menjanju perfekcionističkih stavova koje muškarac ima u vezi sa seksualnom sferom funkcionisanja. U radu sa klijentima koji se suočavaju sa ovom vrstom problema radi se na oslobađanju od iracionalne ideje  koja glasi „ako nemam uspeha u seksu to znači da kao muškarac manje vredim“. Cilj terapijskih intervencija usmeren je na bezuslovno prihvatanje sebe čak i onda kada se osoba suočava sa neuspesima u svom seksualnom životu.  Na taj način klijent se pre svega oslobađa nezdravih emocija poput anksioznosti i depresije koje ga onemogućavaju da se na konstruktivan način uhvati u koštac sa ovom vrstom problema. Nakon što se oslobodi ovih nezdravih emocija, terapijski rad usmeren je na izgradnju frustracione tolerancije na teškoće sa kojima je suočen što je osnovni preduslov za rešavanje ovog problema.

Mia Popić, REBT savetnica

106 Responses to Seksualna impotencija kod muškaraca

 1. Aleksandra kaže:

  Svi vaši psihički problemi su vezani za sigurnost. Morate prvo prihvatiti sebe, tj. svoje telo, kako bi ste prihvatiti tuđe. Mislim da ovo ima dosta veze sa detinjstvom i prihvatanjem vas od strane vaših roditelja. Svima bih predložila hipnozu za samoprihatanja kao najbrži vid oporavka. Pozdrav!

 2. John kaže:

  Imam 42god,zadnjih 7 godina gotovo i da nemam seks,dok sam bio mladji nisam imao problem.Imam stalnu devojku i seks gotovo da i nemamo,posao,racuni…..u zadnje vreme mi se gadi kad pomislim na vaginu,muskarci me isto ne zanimaju.Uopste me zene ne pale.Brine me i velicina penisa mislim da mi je mali (16cm),najgore je sto pogledam zgodnu devojku i posle par sekundi kad pomislim na seks gadi mi se……Neznam sta da radim

  • Sandra kaže:

   U vezi sam sa deckom vec 5 meseci, ima 33 godine. u pocetku je sve bilo super, medjutim, zadnja 3 m3seca on ne moze da ejakulira. u vecini slucajeva on je taj koji inicira odnos, lako postuze erekciju, medjutim do izliva tecnosti ne dolakzi, ali kaze da prilikom samozadovooljavanja uspeva. cini mi se kako on tokom samog odnosa postaje mrzovoljan i nezainteresovan. tokom leta imao je odredjenih problema na poslu, generalno je jako nezadovoljan zivotom. da li su uzrok svega mozda problemi na poslu, ili ipak moze da postoji mogucnost da je problem u samom nasem odnosu, jer ponekad osetim da je hladan, ali nece da prica o tome? unapred hvala!

 3. Marko kaže:

  postovani dva puta mogu bez ikakvih problema ,ali treci put imam erekciju ali desi se da me “izda” .Imam li ja problem ili samo umisljam ?

 4. Ja se zovem miskovic vec 31
  Godine zivi sa zenom osetim
  Da slabo pontecija sve su celije
  Mrtve slabo se dize imali neki
  Tablete

 5. Mario kaže:

  Imam 35 godina i iman depresiju,anksioznost,okp i svašta još,a i impotentan sam,problem je mješan,venski odlijev po meni …u začaranom sam krugu jer me sad svaki put strah da ne neću moći. Kad krenem sa partnerom da ćemo se sexat ja se uzbudim i digne mi se ali čim to osjetim dođe mi briga kako dalje i gotovo,izgubim skroz erekciju,pogotovo ako partner ide me dirat ili želi oralni sex ja se odma blokiram. Partner mi je stalno za sex,mašta,a ja sam sad u potpunoj depresiji i nemam uopće libido i cijele dane mislim kako ču ga izgubit ,i hoću ako ne riješim…samo o tome mislim i očajan sam,paraliziran za sve ostalo. Potražio bi pomoć ali ne postoji več samo privatno ali za to neman novca.?

 6. jovan kaže:

  Pozdrav Imam 34 godine i od pre par dana osetio sam da ne mogu vise prostom imaginacijom kad vidim zgodnu zadnjicu neke zene u mojoj blizini da nateram sebe da mi se digne . Isto tako kad se uzbudim i sednem kuci da mastrubiram moram dobro da zamislim i da ga prevlacim gore dole da bih se digo .Takodje penis mi u stanju mrovanja malo vise izduzen i veci nego obicno .Inace imam uvecanu prostatu 46×38

  • Marko kaže:

   Jovane jeli ti se to stanje promijenilo? Meni se to desava zadnja tri dana hocu da izludim? I ja imam isto
   godina

   • jovan kaže:

    Nisam nista konkretno naso razlog zbog cega se desava…ali na pr stvari sumljam.Dokle si ti stigao u razotkrivanju simptoma u ovom problem ??

 7. Crni kaže:

  Imam 68 god. i šećernu bolest primam četir puta inzulin. Nažalost nemam volju sex već odprilike sedam godina. Mnogo se osećam neugodno.Spavamo odvojeno i noću osetim želju a kada sam sa suprugom skroz drugačije. Supruga vidim da i ona nekako se ponaša da i ona izbegava. Nebih reko da ima drugoga dase zadovolji prinetiobih.Šta da radim neidemise dr možda je u pitanju šećer što imam ili sam već ušo u godime?

 8. langan kaže:

  ja imam strah da nece da mi bude dobro sa mrsavom a ni sa punijom jer mi se desilo sa oba tipa da omanem, imam strah da u stojecem polozaju ne moze da mi se digne isto zbog loseg iskustva..i strah da budem sa devojkom koja mi se svidja da ne bih omanu, bolje da omanem sa nekom levom..a i da ne svrsim odmah

 9. Jay kaže:

  Car, naruči Drivelan i problem riješen, znam što pišem…

 10. karolj kaže:

  pozdrav, imam jedno pitanje, imam 53 godine i sad vec stvarno neznam kome vise da se obratim. imam problema sa potencijom, i to tako sto nemam dovoljno dugo erekciju,ili je i nemam. digne se on ali i brzo spadne, ili je erekcija polovicna, napominjem da cesto ujutru se budim sa erekcijom ali kako se probudim tako i spadne, posle erekcije iliti polovicne erekcije izlazi mi neka tecnost, vlaznost koja dosta ima neprijatan miris,kad god imam probleme sa impotencijom ili erekcijom ja imam i vetrove skoro citav dan, neznam kako ali nekako je sve to povezano. Sad sam se lecio od klamidije uspesno, duza terapija, zadnji rezultati bris uretre i eksprimat prostate su dobri. interesuje me vas savet a i sta da proverim jer izgleda da mi je problem specifican.unapred vam zahvaljujem pozdrav

 11. Ja kaže:

  Pozdrav,moj problem je taj sto momak s kojim sam 8.godinu u vezi i s kojim je do prije 2 mjeseca seksualni odnos bio odlican,sada ucestalo ne moze ejakulirati,i uvjek se pravda da nije do mene.Zanima me dal je moguce da ima odnose s drugom,pa da zbog toga ne moze,dal je to psihicki problem,jer pretpostavljam da nekazem da sam sigurna da je sa zdravljem sve ok.

 12. Dalibor kaže:

  Postovanje.ranije mi se desavalo neko vreme i evo sada opet,a to je da kafa ejakuliram nemam osecaj samo ide izlazi,nije onaj lep osecaj.a tokom odnosa kao da je smanjen osecaj i da minimalno trne.Imao sam upalu akutnu prostate pre 3godine,bar urolog tako kaze.Imam 31godinu.

  • Vladimir kaže:

   Dalibore,imam isti problem od pre jedno dve nedelje. Malo mi je otežao testis desni. Brinem se baš. Jesi dobio odgovor? A imao sam ogroman stres zbog očeve bolesti i posla baš u isto vreme. Sve me sastavilo zato se i brinem da nije stres nije pokrenuo nešto što ne treba.

  • miki kaže:

   prijatelju… jesi li resio problem? imam slicno godina i gotovo isti problem. moilim te ako si pronasao neko resenje..podeli samnom,,,jako je uznemirjujuce..

 13. Milos kaže:

  Postovani, imam 28 godina i sa devojkom sam koju volim tri godine, u prve dve godine smo imali veoma buran seksualni zivot koji se u zadnjih mesec dana sveo na dva puta(ako i toliko) mesecno. Stalno me prati strah da necu uspeti, da je moram zadovoljiti, strah da ce naci boljeg ljubavnika.Uz to sam i nezaposlen pa i preokupiran nemocunoscu da ispunim i drugu musku funkciju. Sve u svemu, pokusavam da vijagrom pospesim odnos ali i to nekad ne pali… Ne znam sta da radim…

 14. ja kaže:

  Imao sam i pre problema sa erakcijom ali nisam pridavao tome nikakav znacaj. Mislio sam devojkama su druge stvari bitne, prihvatice me i sa tim problemom. Zadnja devojka me je unistila, zaljubio sam se u nju a ona me je navredjala i ostavila posle prvog neuspeha. Sad imam strah od neuspeha stalno. Zapravo to sam vec drugi put doziveo samo prvi put sam iskulirao jer mi je bio seks sa devojkom koja mi je bila savrseno ne bitna, ali ova zadnja mi je jako unistila sigurnost

 15. Pero kaže:

  Mlad sam a imam problem koji se javio nekako odjednom i postepeno se pogorsava, desava mi se to da mi je penis potpuno utrnut pri erekciji a i u opustenom stanju isto tako. Kao da sami zivci vise ne reaguju,nemam nikakve osjecaje kao da nije moj..uspijem da imam erekciju ali sam deprimiran zbog cinjenice da osjecam ,,odsustvo,, …Kako lijeciti ovaj problem i dali je moguce izlecenje??

  • Pero kaže:

   a inace ranije nisam imao problem nego bas suprotno..iznad prosjeka u svakom smislu…znaci nekad sam bio da kazemo potpuno zdrav tako da se problem javio vremenom

 16. davor kaže:

  Imam problem nemogu da svrsim.

 17. Milos kaže:

  imam problem… svaki put kad spavam sa devojkom,svrsim za minut,dva..sta da radim da bi trajalo duze?

 18. nikola kaže:

  u predigri imam dobru erekciju ali kada se popnem na devojku odjednom mi se spusta i ne moze se dici. Mislim da je to psihicki problem i nznm sta da radim. mozete li mi pomoci?

  • sreten kaže:

   imam 40god.imam sledeci problem kada mastrubiram imam dobru erekcija ali kada sa djevojkom dodje do sexa tada nemam erekcije nisam pusac ni alkoholicar nemam zdravstvenih problema neznam u cemu je problem

   • Milos kaže:

    Isto, pri masturbaciji i nocu dobijam erekciju ali kada treba da izvrsim sam cin, postanem potpuno nezainteresovan. Devojka mi je jako privlacna, tako da nije problem u njoj…. pokusavam vijagrom ali ona ne resava psihicke probleme…

   • Car kaže:

    Imam problem što imam erekciju sve dok ne dođe trenutak da ga stavim u vaginu. Možete li mi pomoći da rešim moj problem?

   • ivan stublic kaže:

    Dali bi mogli pomoci kad gledam pornice dobro reagira kad pricamo o sexu dobro reagira a kad sam sa zenskom dobro reagira a kad da ga stavim unutra samo klone i nista vise ni dragi Bok ga nebi vise digel.Sta da radim.Hvala vam u napred.

 19. senad kaže:

  Imam 18 god I jako Sam se tripowao oko erekcuje I to no.nije dalo ra se opustim samo se opustite ne mislite na to I see ce biti u redu znam kako vam je pre nisam mogao ra drkkam ni jedanput rednostawno se nije digo a sad imao Sam za jednu noc 8 puta sexx moj savet trcite redovno ne drkaj ute ga I sklekovi pomszu I tako dalje I bice swe u redu

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.