Nimfomanija i seksualna zavisnost – dijagnoze ili mitovi?

‘’Nimfomanka je jednostavno, neko ko ima više seksa nego vi.’’ Alfred Kinsi

Izraz nimfomanija (od grčke reči númphê, koja u grčkoj mitologiji predstavlja snage prirode utjelovljene u polubožanske mlade žene i  arithmos, mania što znači ludilo) nastao je krajem 18. veka, kada je zamenio do tada korišćeni termin ”bolest lude ljubavi”, a koristio se za opsivanje širokog spektra ”simptoma” – od javnog pokazivanja genitalija od strane psihičkih bolesnica u mentalnim institucijama, do  upražnjavanja masturbacije i sklonosti ka očijukanju i flertovanju od strane finih gospođa iz visokih krugova.

Kontroverzni francuski lekar T. Bienville, koji je uveo pojam nimfomanije u, pre svega stručnu a zatim i svakodnevnu upotrebu, napisao je da njeni uzroci leže u previše uživanja, životu na visokoj nozi i i pojačanoj konzumacija mesa i začinjene hrane. Kasniji autori pridružili su se dodatnim objašnjenjima ”ženske pomamljenosti”, kao što su čitanje ljubavnih romana i maštarenje.

Lekari su dugo bili intrigirani i zastrašeni pojavom izraženog seksualnog ponašanja kod žena, za razliku od slične pojave kod muškaraca. Zbog toga je valjda i ostao zapamćen, i do dan danas rado korišćen pojam nimfomanija, dok malo ko zna šta znači satirijaza (od grčke reči sátyros, koja označava satire, mitska bića koja su pola muškarac, pola jarac), ista stvar, samo kod takozvanog ”jačeg” pola.

Zašto je društvo toliko opsednuto ženskom seksualnošću, pitanje je koje prevazilazi nameru ovog članka. Ono što je važno je razgraničavanje pojmova i skretanje pažnje na pogrešnu upotrebu.

Nimfomanija, nasuprot široko rasprostranjenom mišljenju, nije zvanična medicinska dijagnoza. Nimfomankama se danas često nazivaju žene, koje imaju ”naglašen seksualni apetit”, ili ih bar okolina, a najčešće muškarci, tako doživljavaju i etiketiraju. Jedan britanski bloger čak veoma duhovtio konstatuje da muškarci nimfomankama nazivaju žene kojima ”ne mogu da izađu na crtu” i poručuje ”nemojte okrivljavati nimfomanke, već budite srećni kada vam se sa jednom od njih ukrsti put”.

Ipak, nisu samo muškarci odgovorni za negativnu konotaciju ovog pojma. Žene su nekad mnogo strože čuvarke patrijarhalnog poretka od samih njegovih tvoraca. Ženska seksualnost i sloboda u njenom izražavanju jedni su od ključnih pokazatelja ravnopravnosti između polova, koje mnoge tradicionalno vaspitane vladarke iz senke, ne mogu da prihvate, pa rado ženu koja slobodno izražava svoje seksualne potrebe etiketiraju kao nimfomanku.

Upravo ovakvim ženama i muškarcima upućena je rečenica Alfreda Kinsija, renomiranog američkog seksologa, sa početka ovog teksta.

Ako ipak, nimfomaniju posmatramo kao preteranu seksualnu aktivnost, moramo se prvo zapitati, šta je to ”normalna” seksualna aktivnost i gde je granica između onog što je zdravo i funkcionalno, i onog što prevazilazi te okvire i zalazi u oblast patologije?

Adekvatnu dinamiku i intenzitet seksualnih aktivnosti veoma je teško odrediti, jer zavisi od individualnih karakteristika i potreba. Za nekoga će to biti svakodnevno, dok će nekome seks pasti na pamet jednom u mesec dana. Neka istraživanja kažu da 1% populacije čine takozvani aseksualni ljudi, kojima seks nikada nije na pameti, i ne osećaju privlačnost ni prema jednom polu. S druge strane, postoje ljudi, koji demonstriraju opsesivno seksualno ponašanje, koje ih čak sprečava da adekvatno funkcionišu. Takvi ljudi razvili su ono što se u popularnoj psihologiji zove zavisnost od seksa ili hiperseksualnost, a kolokvijalno se još naziva nimfomanija ili satirijaza.

Iako se  još uvek ne shvata kao posebni poremećaj, tj tumači se kao jedan od simptoma opsesivno-kompulsivnog poremećaja, pojava seksualne zavisnosti je registrovana, i postoje brojni stručnjaci, za sada uglavnom u SAD, koji se njome bave.

Kao i ostali pojavni oblici opsesivno-kompuslivnog ponašanja osnovna karakteristika ove zavisnosti je opsesivno angažovanje u seksualnim aktivnostima u cilju smanjenja napetosti.

Njen uzrok dakle nije, u pojačanom seksualnom apetitu, ili nekontrolisanoj požudi. U slučaju ove zavisnosti seks se koristi u istu svrhu kao i bilo koja druga mehanički ponavljana radnja, koja donosi privremeno olakšanje. Koreni anksioznosti, koja leži u osnovi ovog ponašanja su brojni, i do njih se dolazi dugotrajnom psihoterapijom.

Neki od pokazatelja seksualne zavisnosti, koje navodi Patrik  Carnes, jedan od vodećih američkih eksperata u ovoj oblasti, su:

 • Nemogućnost kontrolisanja seksualnih misli ili ponašanja
 • Uključivanje u seksualne aktivnosti iako izostaje osećaj zadovoljstva
 • Osećaj depresivnosti ili anksioznosti nakon seksualnog čina
 • Pribegavanje seksu kako bi se izbegle  poslovne i druge društvene aktivnosti i obaveze
 • Upuštanje u seksualne odnose iako je to kontraindikovano zbog upotrebe određenih lekova, ili povreda genitalija
 • Anksioznost, agresivnost i nasilno ponašanje u situacijama kada je onemogućena seksualna aktivnost
 • Želja za prekidanjem rizičnog ponašanja praćena nemogućnošću kontrolisanja upuštanja u seksualne odnose.
 • Provođenje najvećeg dela dana u pripremanju, obavljanju ili odmaranju od seksualnog čina

On takođe veoma jednostavno oblašnjava u kojim situacijama seksualno ponašanje generalno može da predstavlja problem:

 • Kada podrazumeva povređivanje i nanošenje bola drugome
 • Kada se kontitunirano događa na način, koji je društveno neprihvatljiv ili nezakonit
 • Kada osoba nema kontrolu nad izborom šta, gde, kada, i sa kim radi
 • Kada se najveći deo vremena provodi u razmišljanju o seksualnom činu, koji se dogodio, i planiranju čina, koji će se tek dogoditi, do te mere da to ometa redovno svakodnevno funkcionisanje

Na kraju, drage žene, ako ste zabrinute da, zbog čestih promena seksualnih partnera, niste slučajno razvile seksualnu zavisnost, ne brinite. Sve dok koristite zaštitu, i dok seksualne aktivnosti ne ometaju vaše redovno svakodnevno funkcionisanje, zdrave ste.

Takođe, dragi muškarci, ako broj seksualnih partnera vaše devojke prevazilazi ‘’magični’’ broj dva, ili je kojim slučajem imala običaj da se ponekad upusti u neobavezni ‘’one night stand’’, ne uzrujavajte se. Ona nije nimfomanka, a njeno iskustvo i seksualni apetit ne predstavljaju rizik za vaš odnos. Mogu ga samo učiniti jednostavnijim, jer zna šta joj prija, ili uzbudljivijim, jer u seksu ume da uživa.

Iva Branković, porodična savetnica

 

 

 

 

 

5 Responses to Nimfomanija i seksualna zavisnost – dijagnoze ili mitovi?

 1. ženska osoba kaže:

  Smatram da u tekstu problem nimfomanije nije dobro objasnjen i priblizen ljudima koji zele da saznuju bar nesto osnovno o tome 🙂
  Osnovna stvar je da su ove zene opterecene seksualnim cinom i da najveci dio dana provedu razmisljajuci o proslom i planirajuci buduci seks,sto naravno ometa svakodnevnocu.
  Takodje,ove zene pate od depresije i ankcioznosti koja slijedi nakon seksualnog odnosa ii imaju ubjedjenje da ce taj osjecaj proci ukoliko sledeci sex bude po njihovim mjerilima savrsen 🙂
  Preljuba,jak nagon i slicno nisu “stvarni problemi” od kojih pate nimfomanke 😉
  Ovo jeste psihicka dijagnoza i postoje odredjene metode za lijecenje ove opsesije.

 2. Buntovnik kaže:

  Nimfomanija je kulturan izraz za žene koje su na izvolite. A muškarci to iskoriste za jednu noć​ zato što su laki,bez ukusa. Kako možete opravdati kurvaluk to ne može biti moderno. Žene koje to rade su uglavnom niskog obrazovanja, naravi i klase. Patrijarhat je za njih maska da se operu pred okolinom.

 3. Bigi kaže:

  da li ovo vazi i za muskarce, ja u poslednjih nekoliko godina ne mogu da se obuzdam, nije mi bitno ni vreme ni mesto, opterecujem suprugu i ………
  Molim autora ili nekog drugog da mi pojasni, Da li se sve prethodno navedeno odnosi i na muskarce i da li ima #leka# .

 4. Nelek kaže:

  @Nadja
  Tvoj problem je jednostavan. Ti si neverna i ne cenis dovoljno svog partnera. Nisi nimfomanka ne brini.

 5. Nadja kaže:

  Pre 4,5 meseca sam upoznala predivnog muskarca I veza je bila divna.Nikad toliko sigurna I zasticena….od samog pocetka sam pored njega imala druge muskarce,bez ikakvog realnog objasnjenja,niti uzivanja sa njima.Posle njih sam ostajala prazna….to nije prirodno ni zdravo ako nekog volis,a njega volim celim srcem.U cemu moze biti moj problem I da li moze da leci?S postovañjem,Nadja

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.