Kako da zaustavite opsesivnu brigu?

Opsesivna briga predstavlja začarani krug u tom smislu da što duže brinete to dublje zapadate u nju. Ona čak na izvestan način može da se uporedi sa transom. Što više opsesivno ponavaljate «crne misli», to ste više njima okupirani i sve vam je teže da prekinete.

Opsesivna briga predstavlja jedan od najčešćih problema zbog kojih se ljudi reše da potraže pomoć psihologa. Ona u toj meri može da okupira osobu i njen život što dovodi do toga da osoba postepeno gubi kapacitete za pozitivne emocije i vedrinu. U narednom delu pružićemo vam neke konkretne savete kako da pokušate da se oslobodite brige.

Da biste je prekinuli, pre svega vam je potrebna volja. Potrebno je da uložite trud kako biste izašli iz ovog začaranog kruga a najsigurniji način za to jeste da svoj um usmerite na neke druge stvari kao što je telesna aktivnost, izražavanje emocija, interpersonalna komunikacija, senzorna distrakcija (odvraćanje) ili specifični rituali.

Opsesivna briga može biti veoma snažna i ukoliko ne uložite trud da je se oslobodite, verovatno ćete nastaviti da se vrtite u krug. Iako namerno prekidanje brige u početku može biti teško (naročito ako ste veoma anksiozni), vežbanjem će postati sve lakše.

Ispod su opisane neke aktivnosti uz pomoć kojih svoj um možete odvratiti od opsesivnog mišljenja a koje opisuje Dr Edmund Born u Priručniku za prevazilaženje anksioznosti i fobija.

Radite fizičke vežbe. Pilates i joga su se pokazali kao veoma efikasni u opuštanju tela što posledično dovodi i do toga da je vaš um opušteniji. Naravno svaka druga fizička aktivnost je takođe dobrodošla.

Primenjujte abdominalno disanje koje smo opisali u jednom od naših tekstova. Učeći kako pravilno da dišete, naučićete kao da se oslobodite napetosti.

Slušajte podsticajnu muziku da biste se oslobodili potisnutih osećanja. Takva osećanja mogu biti tuga ili bes koji leže u osnovi brige.

Razgovarajte sa nekim o temam koje nisu vezane za brigu.

Koristite vizuelnu distrakciju. To može biti gledanje TV-a, igranje video-igrica, rad na kompjuteru, čitanje…

Koristite senzorno-motornu distrakciju. Pokušajte da popravljate po kući, da se bavite umetnošću…

Pronađite alternativnu pozitivnu opsesiju. Na primer, ispunjavanje ukrštene reči ili sastavljajte slagalicu.

Obzirom da u osnovi brige vrlo često mogu biti nezdrave emocije kao što su bes ili potištenost, važno je raditi na izražavanju ovih emocija i učiti kako da se one zamene sa zdravijim emocijama. Sve one koji su zainteresovani da se ozbiljnije uhvate u koštac sa ovim problemom, ohrabrujemo da se jave našem savetovalištu.

Mia Popić, REBT savetnica

Literatura: Priručnik za prevazilaženje anksioznosti i fobija, Dr Edmund Born

7 Responses to Kako da zaustavite opsesivnu brigu?

 1. Mina kaže:

  Naravno da se može riješiti, ništa što nas zadesi nije neriješivo.
  Treba podsticati sebe.
  Ako pušite-prestanite pušiti.
  Ako pijete-isto tako.
  Krenite vježbati, napravite plan i program ishrane i pridržavajte ga se.
  Kada vam se ućini da je dosadno, tad najviše zapnite.
  Mantra je čudo. Pozitivne misli magnetski privlače pozitivne stvari u život.
  Žene koje su mlađe mogu početi voditi brigu o tijelu, o noktima, ispravljati nedostatke.
  Žene koje su majke, mogu učiti praviti nova jela, razgovarati sa djecom, smijati se, poistovjetiti se sa njima u njihovim glupostima,zašto ne?
  Raditi jednostavne stvari na kojima odmah vidimo rezultate, tj. da ako se potrudimo dovoljno i ako vjerujemo da će nešto ispasti dobro i bude dobro.
  Uvjeriti sebe:JA TO HOČU!JA TO MOGU!

 2. Dragana kaže:

  Molim za savet,imam konstantni strah da ce se nesto lose desiti meni ili mojoj deci.Ne mogu da oteram ruzne to jest negativne misli,puno toga loseg mi se i dogodilo jako cesto .Sada patim od anksioznosti,nesanice i depresije.Psihijatar mi je prepisao ksalol od 0,5 pijem dve pre spavanja.Ali danju mi je jako lose imam 38 god.tako je od 30 posle iznenadne smrti moje majke za koju sam bila mnogo vezana.A i mladji sin mi vec 9 god. ima retku anomaliju kojoj nema leka.Vecinu vremena smo proveli po raznim bolnicama, izvinite ako sam bila preopsirna ali nemoguce je opisati ukratko.MOLIM VAS DA MI U STO KRACEM ROKU ODGOVORITE,NEZNAM KAKO DA SE IZBORIM,HVALA UNAPRED.

 3. Zdravoo kaže:

  Hvala sto postoite moje pitanje je ceo dan sam kuci ne radim à samo razmisljam o raznim stvarima i opterecuju me i da nemam brigu ja je sama izmislim i brinem cak mi narusava zdravlje uvek sam napetaa. Pozz

 4. Rade kaže:

  Dva vinjaka i bensedin na svakih šest sati i nema briga..
  Ako ne pomogne onda na svaka tri sata..
  Pozz..

 5. Pitam kaže:

  Hvala na vasem tekstu.

  Hteo sam da pitam dali “Helex” lek je uspesan u lecenju ovom stanju, t.e. aksioznost,lose misle i strah od neuspeha na odredenom polju, posebno za svoju seksualnu moc.
  Osetljivo polje znamo svi.Zabrinutost je totalno neopravdana i izmislenja ali stigla je do stepen na aksioznost i sada zbog psihickog stanja imam realnog neuspeha.Gde je osnova problema i kako se reshiti.

  Molim vas za savet.

 6. Husein kaže:

  Kao prvo zelim zahvaljiti za ovaj tekst koji nas poaze da savladamo to.. Htjeo sam pitat ja imam takav problem kad imam nesto predavanje il neku diskusio il kad citiram nezto il ucim onda meni dolazi da ja to ne znam il da sam grijesio kad sam to citao.. I uhvati me panika tako da nisam dobro.. Kako mogu ja toga spasiti? Hvala lijepa..

 7. pitanje kaže:

  vrlo rado jer smatram da sam identicno opisana i vrlo bi voljela cuti vise primjera kako uspostaviti ravnotezu i sklad pa jos samo da znam mozeli to preko interneta

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.