Kakav je kvalitet vaše veze?

’’Malo je darova koje partneri mogu da daju jedno drugom, kao što je radost koja se javlja kada čovek oseti da ga neko poznaje i razume’’ J. Gottman

Brak ili dugotrajna ljubavna veza prirodno prolazi kroz brojne faze i izazove koji donose mogućnost za krizu. Izazovi su sve promene koje se dešavaju u spoljnom svetu, veliki događaji koji menjaju život (selidba, novi posao, dolazak deteta na svet, odlazak dece iz kuće i sl), ali i unutrašnje promene, koje se neminovno dešavaju tokom životnog razvoja svake osobe (prihvatanje roditeljske uloge, profesionalni i statusni rast ili usporavanje, zdravstveni problemi i sl). Teškoće nastaju kada partneri suočeni sa ovim izazovima zaborave jedno na drugo, ili su toliko izgubili kontakt da ih iznenade reakcije osobe sa kojom žive i koju su mislili da poznaju savršeno.

Istraživanja pokazuju da u potencijalno krznoj situaciji kao što je rođenje deteta, 67% parova doživi pad u kvalitetu emotivnog odnosa. Ono što je možda zanimljivije od toga zašto je to tako, je šta se dešava sa ostalih 33%, koje uprkos promeni sa kojom se suočavaju, zadržavaju sklad i zadovoljstvo.

John Gottman, stručnjak za partnerske odnose, poznat po tome što je razradio metodologiju predviđanja verovatnoće razvoda sa tačnošću od čak 91%, na ovu temu smatra da ’’rođenje bebe, kao i svaka druga velika promena, navodi par na novi put, koji je teško sa uspešnošću proći ako ne postoje detaljna i usklađene ”ljubavne mape’’.

Njegov koncept ’’ljubavne mape’’ čine sva saznanja koja imamo o partneru i koja nam pomažu da zamislimo i doživimo sliku njegovog/njenog unutrašnjeg sveta.

Zašto je to važno?

Na početku partnerskog odnosa ljubavnici su uglavnom u stanju satima da razgovaraju i dele sve svoje misli, snove i strahove. Nakon određenog vremena, sa svim situacijama koje život donosi, oni prosto nemaju vremena da se jedno drugom posvete i samim tim zanemaruju promene ali i važne događaje u životu onog grugog. Zbog toga se često nađu u situaciji da se iznenade zbog ponašanja svog partnera ili što je još opasnije, da se osete povređenim zbog nedostatka razumevanja ili neočekivane reakcije s druge strane.

Upitnik J.Gottmana, koji sledi, može vam pomoći da sagledate kakav je kvalitet vaše partnerske veze, ali i da vas podseti na to koje vam informacije nedostaju kako biste upotpunili svoje ljubavne mape. Ako možete uradite ga sa partnerom/partnerkom jednostavno odgovarajući ”tačno” ili ”netačno”, i usput popunite ’’rupe’’ u međusobnom poznavanju. To je mali korak, ali može biti prvi ka tome da se u vaš odnos vrati onaj sklad i zanos sa početka.

1. Mogu da navedem imena najboljih prijatelja mog/moje partnera/ke.

2. Mogu da vam kažem kroz koje stresne sitacije on/a trenutno prolazi.

3. Znam imena nekih ljudi koji ga/je iritiraju u poslednje vreme.

4. Mogu da navedem neke od njegovih/njenih životnih snova.

5. Upoznat/a sam sa njegovim/njenim religioznim verovanjima i idejama.

6. Mogu da objasnim njegovu/njenu životnu filozofiju.

7. Mogu da navedem imena rođaka koje voli najmanje.

8. Znam koja mu/joj je muzika omiljena.

9. Mogu da navedem tri omiljena filma mog/moje partnera/ke.

10. On/a je upoznat/a sa mojim trenutnim stresovima.

11. Znam koja su tri najlepša trenutka u njegovom/njenom zivotu.

12. Mogu da navedem najstresniju stvar koja se mu/joj se desila dok je bio/la dete.

13. Mogu da navedem njegove/njene najveće životne želje i nade.

14. Znam koje su trenutno njegove/njene najveće brige.

15. On/a zna ko su moji prijatelji.

16. Znam šta bi on/a želeo da uradi kada bi iznenada dobio/la na lutriji.

17. Mogu detaljno da se setim svog prvog utiska o njemu/njoj.

18. Povremeno ga/je pitam o tome šta se trenutno dešava u njegovom/njenom svetu.

19. Osećam da me on/a prilično dobro poznaje.

20. On/a je upoznat/a sa mojim zeljama i nadama.

Ukoliko imate više od 10 tačnih odgovora vaše ’’ljubavne mape’’ su snaga vaše veze i izvor vaše snažne privrženosti. Manje od 10 tačnih odgovora, ne znači da je sve izgubljeno, već naprotiv, pitanja na koje niste mogli da odgovorite ’’tačno’’ shvatite kao putokaz za dalje korake u istraživanju vaše značajne osobe. To su samo oblasti u kojima je važno da se ponovo upoznate kako biste bili spremni za sve što vam zajednički život donosi.

Iva Branković, porodična savetnica

6 Responses to Kakav je kvalitet vaše veze?

 1. Mazohista kaže:

  Bitno je spoznati sta zelis,nemoj povredzivati partnera neiskrenoscu.Nemas pojma kako tesko pada kad znas da dajes sve od sebe a dobijas mrvice.Budi
  sto posto u vezi ili izadzi iz nje.Ili bar glasno kazi sta ti fali.Mozda partner i nezna da postoji neki problem.Mozes se iznenaditi rezultatom ako
  se obostrano potrudite da osvezite vezu.Pronadzite sitne stvari koji Vas
  raduju a koje ste zaboravili usput.Ne odustaj lako.

  • Ne znam kaže:

   E upravo to… Uvek sam iskren i uvek povredjen…
   Kaze mi devojka da je i ona iskrena, a onda posle godinu dana “fantasticne veze” kaze da joj smeta, tamo nesto… Odvratno se osecam…. 🙁

 2. Zabrinuta kaže:

  Ono što mene zabrinjava i nikako ne mogu dilemu da rešim to je da li ja volim svog partnera ili ne. Maltene po svim ovim stavkama i pitanjima koje ste postavili mogu da dam tačan odgovor, ali ja sam i dalje u nedoumici šta da radim, da li da ostanemo do kraja života zajedno ili da svako krene dalje svojim putem… Jednostavno sam zbunjena, a samim tim i osobu pored sebe ubijam u pojam ne znajući šta hoću…Ako može neka pomoć ili razmišljanje na ovu temu volela bih da čujem, pa iako mi možda neće pomoći…

  • PANPNSKI MORNAR kaže:

   odluka zavisi od dva faktora, koliko vam je godina i imate li materijalnu sigurnost…jer danas je razvod luksuz koji ne moze svako da priusti.

  • HRABROST kaže:

   Ono sto tebi nedostaje jeste samo HRABROST! Probaj da zamislis zivot bez te osobe sa kojom si u vezi, mada bi bolje bilo kada bi stvarno to osetila, bez zamisljanja… I onda bi ti sve bilo jasno. Moras da odlucis sto pre, jer njega isuvise mucis svojim ne znanjem. Imas prava da ne znas sta zelis od svog zivota ali nemas prava da tudji sputavas… I pri tom, nikad ne znas da li ces do kraja zivota biti sa tom osobom… ali nikad. Cak ni oni koji su znali sta hoce, tj. mislili da znaju, i oni koji su zaljubljeni i ne znam sta, nisu uvek opstajali zajedno do kraja zivota. Pravila nema. Skupi hrabrost, dobro se saberi i samo napred! Sta god da odlucis, moras se nositi sa time… SRECNO!

  • Mimi kaže:

   Zanima me sta si na kraju “odlucila” ???

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.