Faktori srećnog braka

Postojanost i stabilnost braka u današnje vreme se sve više dovodi u pitanje. U prilog tome govori i sve veća stopa razvoda. Veliki broj mladih skeptičan je u pogledu stupanja u brak i više sklon životu u vanbračnoj zajednici. Mnogi smatraju da je brak samo stvar forme, prevaziđena institucija, ništa više od papira!

Mnogi su skloni da kažu da ne poznaju nijedan srećan brak. Nije retkost da se posmatrajući neuspešne brakove svojih roditelja i sukobe kojima su prožeti, učvršćuju u uverenju da je brak nešto što po svaku cenu treba zaobići.

Dakle, činjenica jeste da su razvodi učestaliji i da su srećni bračni i uopšte partnerski odnosi veoma retki. Ipak, šta sa onim manjim brojem ljudi kojima je zapravo uspelo da žive zadovoljno u bračnoj zajednici? Koja je njihova tajna?

U brakovima u kojima su oba partnera srećna i zadovoljna svojim odnosom prisutna je takozvana ljubavna mapa. Pod ljubavnom mapom se podrazumeva da svaki od partnera u svom životu pravi prostor za drugog. Na taj način svaki od partnera se trudi da istinski upozna drugog i da sagleda stvari iz njegove perspektive.

 

Tek pošto se partneri istinski poznaju oni mogu istinski i da se vole! Parovi koji imaju detaljne ljubavne mape tj. koji raspolažu sa više znanja o osobinama svog partnera, bolje se suočavaju sa problemima. Ukratko, što više poznajete i razumete svog partnera, to ćete biti spremniji da se suočavate sa bračnim problemima koji su nužni u svakom odnosu.

 

Osnovni preduslov stvaranja ljubavne mape jeste odustajanje od nerealnih očekivanja koje namećemo partneru koji su najčešće u formi „ On/ona bi morao/la da bude ovakva ili onakva….“ Kroz prihvatanje partnera sa svim njegovim manama i vrlinama stvara se detaljna ljubavna mapa koja je jedan od preduslova uspešnog braka.

Važan faktor uspešnog bračnog odnosa jeste i stav koji supružnici imaju o svojoj prošlosti. Oni parovi koji neguju lepe uspomene imaju veće kapacitete za lepe emocije koje predstavljaju snažno oružje u prevazilaženju bračnih problema. U 94% slučajeva parovi koji se pozitivno osvrću na prošlost, imaće i srećnu budućnost. Kada su pozitivna sećanja zakopana, bračni odnos može biti  razoren. Iz tog razloga je važno da se partneri podsećaju na lepe zajedničke uspomene kao i da se podsećaju na vrline koje jedno kod drugog cene.

Ćaskanje o sitnim stvarima je važan faktor uspešnog braka. Kroz ove neobavezne razgovore partneri se okreću jedan ka drugom i na taj način povezuju. Za mnoge parove jednostavno shvatanje da svakodnevnu komunikaciju ne uzimaju zdravo za gotovo dovodi do značajnih pozitivnih promena u odnosu.

 

Partneri u uspešnim brakovima dozvoljavaju sebi da uče jedan od drugog. Oni priznaju sebi da njihov partner neke stvari zna bolje i dozvoljavaju sebi da budu podložni uticaju svog partnera i da nešto nauče od njega. Prihvatanje partnerovog uticaja ne vidi se kao znak slabosti već kao prilika da se steknu nova znanja ili veštine.

 

U uspešnim brakovima nema prostora za takmičenje, odmeravanje šta jedan za drugog rade ili računanja šta je ko uradio za drugog.

 

U srećnim brakovima supružnici otvoreno komuniciraju. Oni umeju da razgovaraju o svim emocijama uključujući ljutnju, iritiranost, razočaranje, povređenost, ali i naklonost i poštovanje. Koja god da je tema njihovog razgovora, oni jedan drugom šalju poruku da se vole i poštuju.

 

Srećni parovi svoje bračne probleme rešavaju tako što se žale ali ne krive! Kada dođe do problema oni se žale na konkretnu situaciju ili specifično ponašanje koje im je zasmetalo ali ne i na ličnost svog partnera.

 

Ono što brak čini srećnim jeste duboko prijateljstvo. Pod ovim se podrazumeva uzajamno poštovanje i uživanje u društvu supružnika. Srećni parovi su jedno drugom pre svega prijatelji a potom ljubavnici. Oni se uzajamno prihvataju i poštuju a prijateljstvo koje gaje omogućava im da ulažu napore da premoste probleme koji se nužno javljaju u svakom partnerskom odnosu.

Mia Popić, REBT savetnica

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.