Terapija parova

U okviru Racionalno emocionalno bihejvioralne terapije praktikuje se i terapijski rad sa parovima. U radu sa parovima polazi se od ideje da ukoliko želimo da pomognemo partnerima da žive srećno jedno sa drugim, najpre im moramo pokazati kako mogu živeti mirno sami sa sobom.

Razmatrajući razloge koji dovode do problema u partnerskim odnosima verovatno da najvažniju ulogu imaju nerealna očekivanja o intimnom odnosu. Često postoji veliko razilaženje između onoga što se zaista događa u intimnom odnosu i onoga što jedan ili oba partnera pretpostavljaju ili predviđaju da će se dogoditi. Stoga su nerealistična očekivanja ključna za razvoj problema u odnosu.

Nerealna očekivanja najčešće se svode na mitove o odnosu koji u velikoj meri otežavaju održavanje zadovoljavajućeg emotivnog odnosa između partnera. Takvi mitovi su obično nerealistični jer idealizuju stanje odnosa i podstiču partnere da precenjuju ono što mogu realno očekivati da će dobiti od zajedničkog odnosa. Primeri uobičajenih mitova o odnosu uključuju sledeće: ljubav je isto što i dobar seks; romantična ljubav neće prestajati; moj partner/ka će moći prepoznati šta ja želim a da mu ne moram saopštiti svoje želje; dobar seks će uvek biti spontan; neću trpeti bilo kakva uskraćivanja u odnosu; moj partner će mi pomoći da savladam svoje osećanje bezvrednosti; moj partner/ka će nadoknaditi sve moje ranije frustracije; moj partner/ka će uvek biti na mojoj strani, uvek će mi biti odan/a i uvek će me voleti…Ako partneri ne modifikuju ove mitove u skladu sa svojim iskustvima, verovatno da će postati veoma nezadovoljni svojim odnosom budući da se realnost ne pokorava očekivanjima šta se u odnosu mora dogoditi.

Nekompatibilnost para takođe može biti izvor problema u partnerskom odnosu. Do nekompatibilnosti para može doći usled naivnog i površnog izbora partnera u kome se partneri nisu stvarno upoznali ili se ona može javiti kao rezultat promena u stavovima jednog ili oba partnera. Nekompatibilnost para ne mora nužno dovesti do prekida odnosa, naprotiv, može biti stimulans za konstruktivne pregovore koji mogu unaprediti partnerski odnos.

Kako izgleda terapijski rad sa parovima?

Prvi korak u radu sa parovima jeste rešavanje njihovih emocionalnih problema. Često je slučaj da oba partnera dođu na terapiju sa osećanjima koja su štetna po njih i njihov odnos i koja ih parališu da se na konstruktivan način uhvate u koštac sa problemom. Smetnje kod parova i uznemiravajuće emocije proizilaze iz iracionalnog načina razmišljanja tipa „ti, moj partner, ne smeš postupati na taj način ili zato što je to pogrešno ili zato što je to pretnja mom samopoštovanju“ Još jedan od razloga zašto se smetnje kod parova nastavljaju jeste osećanje uznemirenosti što uopšte imaju problem. Jedan ili oba partnera mogu se plašiti da ako dele osećanje nezadovoljstva jedno s drugim, nešto „užasno“ će se dogoditi. Razmišljajući na ovaj način oni se povlače jedan od drugog, osećaju usamljeni, krivi i deprimirani zbog rastuće udaljenosti između njih.

Dakle, prvi korak u radu sa parom jeste rad na emocionalnom problemu kod svakog od njih koji im otežava da konstruktivno rade na povećanju svog zadovoljstva u odnosu. Terapeut pomaže svakom od partnera da funkcionalno misli o sebi, partneru i odnosu, što znači da se oseća zdravo frustriranim, nesretnim, ljutim i žalosnim kada njegove želje nisu zadovoljene-emocije koje će ga motivisati da radi na poboljšanju odnosa. (više o razlikama između zdravih i nezdravih emocija pogledajte u tekstu Zdrave i nezdrave emocije).

Nakon što se svaki od partnera oslobodi nezdravih emocija ( bes, ljubomora, posesivnost, uznemirenost…) sledeći korak u terapijskom radu jeste povećanje zadovoljstva kod para. Ova faza podrazumeva vežbe komunikacije, vežbe pregovaranja, seksualne veštine i niz drugih vežbi koje im omogućavaju da razviju veštine u rešavanju problema sa kojima mogu da se sretnu. Ono što je krajnji cilj terapije jeste razvijanje jedno realističnog pogleda o tome šta mogu opravdano očekivati od intimnih odnosa.

Učenje komunikacijskih veština

Kao što smo već spomenuli jedna od glavnih vežbi koja se primenjuje u radu sa parovima jeste sticanje komunikacijskih veština. Kako bi vam približili način rada sa parovima, opisaćemo vam neke savete koji se praktikuju u cilju unapređenja komunikacije između parova.

Dajte izjave u prvom licu

Slušajte

Tražite ono što želite

1. Dajte izjave u prvom licu

Kad ste na nekog ljuti ili osećate da vas je ta osoba povredila, ne koristite izjave u drugom licu, već u prvom.

Npr.: Umesto da kažete „Uvek me prekidaš!“ recite „Osećam da ne mogu završiti svoju misao.“

Govor u prvom licu kad ste uznemireni omogućavam vam da umesto svađe ostvarite konstruktivnu komunikaciju. Na taj način dajete sagovorniku do znanja kako se osećate umesto da ga okrivljujete za svoje emocije.

2. Slušajte

98 % dobre komunikacije je slušanje! Kada aktivno slušate svog partnera, vi se stavljate u njegov položaj i na taj način pokušavate da sagledate njegovu/njenu perspektivu umesto da zahtevate da vas on/ona razume. Slušanjem vi pre svega čujete šta vam partner/ka govori, kako se on/a oseća a potom stvarate i utisak da ste čuli i da razumete. Na taj način vi stvarate osnovu za intimnost, rešavanje problema, pregovaranje i obostrano zadovoljstvo odnosom.

3. Tražite ono što želite

Saopštite svoje želje! Nemojte misliti da partner/ka ima moć čitanja vaših misli. Smislite šta želite, budite konkretni, kratki, otvoreni i izaberite pravi trenutak da izrazite svoje želje.

Terapija parova postala je vrlo popularna i često joj pribegavaju parovi koji su spremni da rade na sebi i svom odnosu. Principi koji se primenjuju u radu sa parovima su sledeći:

Sticanje realnih i racionalnih očekivanja od odnosa

Sticanje veština rešavanja problema

Rad na izgradnji asertivnog stava (tražiti ono što želite od partnera na način koji nije ni agresivan ni podređujući)

Obuka u komunikacijskim veštinama

Ispravljanje pogrešnih uverenja o seksu

Sticanje seksualnih veština

Mia Popić, REBT savetnica

Literatura: Primena racionalno-emocionalne bihejvioralne terapije, Albert Elis i Vindi Drajden

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.