Seksualni problemi u partnerskim odnosima

Seksualni problemi koji su najčešće prisutni u partnerskim odnosima su smanjena seksualna želja kod jednog od partnera i uporedo sa tim osećanje odbačenosti kod drugog partnera, teškoća u dostizanju orgazma kod žena, teškoća u ostvarenju erekcije kod muškaraca i prerana ejakulacija. Veliki broj parova suočava se sa nekim od ovih problema a saznanja u oblasti seksualne terapije sugerišu da su oni i te kako rešivi!

Dosadašnje iskustvo u oblasti Racionalno emocionalno bihejvioralne terapije (REBT) pokazalo je da su seksualni problemi u partnerskim odnosima povezani sa drugim problemima koje partneri imaju tj. da seksualni problemi predstavljaju pre simptom problematičnog odnosa nego što su sami po sebi uzrok problema.  Iz tog razloga pri rešavanju seksualnih problema važno je pažljivo sagledati odnos između partnera i način njihove komunikacije.

Terapija parova REBT pravca pokazala se veoma efikasnom u rešavanju seksualnih problema i svodi se na učenje oba partnera da sagledaju problem iz perspektive drugog, da razmisle koja su to ponašanja koja sami mogu preduzeti kako bi se problem rešio kao i sagledavanje načina kako da unaprede svoj odnos i u njemu maksimalno uživaju.

Ukratko, terapija parova svodi se na učenje oba partnera komunikacijskim veštinama i veštinama rešavanja problema koje će ih osposobiti da se kompetentno uhvate u koštac sa seksualnim i drugim problemima sa kojima se suočavaju u svom odnosu. Pre nego što se dođe do samog obučavanja komunikacijskim veštinama veoma je važno da se svaki od partnera oslobodi nekih iracionalnih stavova u vezi seksa koji stvaraju niz emocionalnih problema i otežavaju seksualno funkcionisanje.

Jedan od najčešćih uzroka svih seksualnih problema jeste perfekcionizam u vezi sa seksom.

Šta podrazumevamo pod perfekcionizmom vezanim za seks?

Pod tim pre svega mislimo na krajnje iracionalnu ideju da u seksu uvek moramo imati uspeha i da ne smemo omanuti, da seks mora da bude nešto što ide glatko i samo od sebe, da ne moramo da se trudimo….Perfekcionistički stav u svojoj osnovi ima ideju da ne smemo da grešimo i da naše greške ne znače samo to da u nečemu nemamo uspeha već da nas taj neuspeh čini manje vrednom osobom. Ovaj stav kada prenesemo na naše seksualno funkcionisanje dovodi do uverenja da ukoliko u seksu nemamo uspeha to znači da smo u seksualnom smislu neadekvatni.

Vođeni ovom (iracionalnom) idejom, kada se suočimo sa seksualnim problemom bićemo skloni da ga negiramo kako bi na taj način zaštitli svoj ego jer pogrešno verujemo da nas neuspeh u seksu čini neadekvatnim. Iz tog razloga veliki broj ljudi sebi ne želi da prizna da imaju seksualne probleme i radije izbegavaju da ih rešavaju i čak se u potpunosti odriču seksa jer smatraju da je previše sramotno priznati ovakav problem. Ono što je rešenje i način kako da se izađe iz ovog začaranog kruga jeste da sebi priznamo da imamo seksualni problem ali da to znači upravo samo to – da imamo seksualni problem ali ne i da je on dokaz naše potpune neadekvatnosti.

Dakle, prvi korak u rešavanju seksualnog problema jeste priznavanje da on postoji i da je to normalna stvar. Važno je da razumemo da nismo manje žena (ako recimo ne možemo da doživimo orgazam) ili manje muškarac (ukoliko imamo teškoće u održavanju erekcije). Ovakva iracionalna uverenja dovode do osećanja anksioznosti koja se vezuje za sam seksualni čin što nas čini podložnim da strahujemo od budućih seksualnih kontakata, da ih izbegavamo i da se uopšte bavimo ovim problemom.

Seks kao i mnoge druge aktivnosti u vezi se uči i iako je veoma poželjno da on teče spontano i glatko to ne znači da tako i mora biti. Usklađivanje u seksualnom odnosu može zahtevati napore kao i bilo koje usklađivanje između partnera koje je potrebno da bi veza uspela. Stoga je važno osloboditi se pogrešnih uverenja o tome kakav bi seks trebalo da bude i dati sebi šansu da kroz učenje i otvorenu komunikaciju o seksu unapredimo svoj seksualni život.

Mia Popić, REBT savetnica

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.