Praktični saveti za postizanje orgazma kod žena

Teškoće postizanja orgazma prisutna je kod velikog broja žena. Postojeća istraživanja u vezi sa ovim problemom kao i dosadašnja psihoterapijska praksa pokazali su da veliki broj žena ne uživa u seksu. Razlozi su raznovrsni i najčešće se svode na pogrešna uverenja o tome kako seks treba da izgleda. U osnovi anorgazmije leže brojni psihološki i emocionalni problemi. Teškoća u dostizanju orgazma i psihološki problemi koji su sa njom povezani veoma se efikasno tretiraju kognitivno bihejvioralnom terapijom.

U izradi ovog teksta poslužili smo se vrlo korisnom knjigom Žena i orgazam, spisateljice Loni Garfild Barbah i preporučujemo je svima koji su voljni da se temeljno pozabave ovim problemom.

Jedan od razloga zašto mnoge žene ne mogu da se opuste u seksu jeste nelagoda vezana za izgled njihovog tela. Pod uticajem medija koji propagiraju savršenu žensku figuru, mnoge žene osećaju da njihovo telo nije dovoljno lepo. Stid koji se na taj način veže za sopstveno telo, otežava nam da se oslobodimo i prepustimo seksualnim uživanjima. Dakle jedan od prvih koraka u prevazilaženju ovog problema jeste prihvatanje sopstvenog tela.

Važno je da upoznamo sopstveno telo, da se sprijateljimo sa njim, čak i ako postoji želja da neke stvari na njemu promenimo. Dokle god mislimo da moramo izgledati bolje, sebe ćemo kinjiti kada primetimo da ne izgledamo u skladu sa savršenim standardima koje nam mediji serviraju. Na ovaj način otuđujemo se  od sopstvenog tela i smanjujemo svaku šansu da u njemu uživamo.

Dakle, pre svega važno je da odustanemo od perfekcionističkog zahteva da naše telo mora biti savršeno. Ne mora i nije! Na koji način možemo raditi na prihvatanju sopstvenog tela? Vrlo popularna vežba za prevazilaženje stida i prihvatanje sopstvenog tela sa svim njegovim nesavršenostima jeste vežba sa ogledalom.

Izdvojite svaki dan po 20 minuta i za to vreme nađite dovoljno privatnosti da se ispred velikog ogledala skinete i posmatrate svoje telo. Pažljivo pregledajte svoje telo. Dok se posmatrate, možete sebi pričati šta vidite. Zagledajte telo iz svih uglova, stojeći, klečeći, sedeći sa skupljenim i raširenim nogama. Posmatrajte sebe. Ukoliko sagledate šta vaš partner vidi kada vas gleda, možda ćete osećati manje stid i inhibiciju.  Nakon što pažljivo proučite svoje telo, počnite da ga istražujete rukama. Ponovo pokušajte da pričate sebi šta osećaju vaše ruke. Prođite prstima preko svojih ruku, nogu, stomaka i tako dalje, osetite mišiće, kosti, salo i kožu. Uporedite kožu na unutrašnjem delu svojih butina sa kožom na tabanima, kožom usta, ušiju, grudi , zadnjice. Uživajte u osećaju u rukama koje dodiruju kožu, kao i u osećaju na koži koju dodiruje ruka. Obratite pažnju da li možete otkriti nešto što pre niste znali. Da li vam se dodir određenih područja više sviđa nego što ste mislili da će vam se sviđati? Možete li početi da prihvatate činjenicu da je u redu da izgledate tako kako izgledate? Ova vežba može vam delovati čudno i dok čitate ovo može osetiti neizmeran otpor prema njoj. Ipak, ona je prvi i najvažniji korak u prevladavanju ovog problema. Iz tog razloga je veoma važno, ukoliko ste zaista voljni da se uhvatite u koštac sa svojim stidom, da ovu vežbu radite svakodnevno.

Prihvatanje vašeg tela i načina na koji ono izgleda fizički predstavljaju prve korake ka prihvatanju sopstvene ličnosti koja ima jedinstvenu seksualnu prirodu.

Pored toga što je važno da postepeno radite na prihvatanju sopstvenog tela, neophodne su i određene vežbe kojima ćete povećati šansu da doživite orgazam. Vežbe na koje mislimo odnose se na vežbanje takozvanog PC mišića koji se kontrahuje pri doživljaju orgazma. Ovaj mišić pokriva celokupni karlični pod (od pubične do repne kosti). Takozvane Kegelove vežbe primenjuju se za vežbanje ovog mišića i poboljšavaju šanse doživljavanja orgazma. Da biste locirali PC mišić, mokrite sa raširenim nogama, mišić koji stežete kako biste zaustavili mokrenje jeste PC mišić. Vežbajte zaustavljanje mokrenja nekoliko puta kako biste se upoznali sa ovim mišićem. Potom lezite i stavite prst u otvor vagine i stegnite PC mišić. Obratite pažnju na kontrakcije oko prsta. Nakon što ove vežbe budete sprovodili oko šest nedelja, proverite da li primećujete bilo kakvu razliku u jačini svog PC mišića kada stavite prst u vaginu i stegnete ga.

Prva Kegelova vežba sastoji se od stezanja PC mišića u trajanju od tri sekunde, i potom njegovog opuštanja u trajanju od tri sekunde. U početku tri puta dnevno, u različito vreme, uradite deset trosekundnih stezanja i opuštanja. U početku vam može biti teško da cele tri sekunde zadržite mišić stegnut. U tom slučaju, stežite ga sekund do dva, a kako mišić bude postajao snažniji, produžite to vreme na tri sekunde. Prednost ovih vežbi je u tome što ih možete raditi bilo gde i bilo kad.

Druga Kegelova vežba je poput prve, s tim što je cilj da mišić stežete i opuštate što je brže moguće. Ova vežba je dobila nadimak «lepršanje». Ovu vežbu takođe radite tri puta dnevno, svaki put stiskajući i opuštajući mišić po deset puta. Kada prvi put budete počeli sa primenom ove vežbe, može vam se činiti da ne možete da razaznate kada stežete, a kada opuštate mišić, i može vam se činiti da se sve to meša. Međutim, postepenim privikavanjem, bićete u stanju da «lepršanje» radite sve brže.

Treća vežba sastoji se od toga da zamišljate da na ulazu u vaginu imate postavljen tampon koji usisavate u vaginu.

Četvrta vežba je obrnuta i sastoji se iz stezanja mišića kao da ispuštate tampon. I usisavanja i ispuštanje treba da traju po tri sekunde, kao što je slučaj i sa prvom vežbom.

Sve četiri vežbe treba raditi tri puta dnevno po deset puta. Kako budete napredovali sa Kegelovim vežbama, lagano povećavajte broj stezanja i opuštanja sve dok ne budete u stanju da uradite po dvadeset puta sve četiri vežbe u jednom navratu.

Nakon što se upoznali svoje telo i izvežbale svoj PC mišić sledi jedan od najvažniji koraka u učenju da uživate u seksu a to je masturbacija. Mnoge od nas na samu pomisao masturbacije imaju osećaj odvratnosti, sramote, krivice i neprijatnosti. Ovo nije ništa neobično obzirom da smo u toku vaspitanja bile učene da je ova aktivnost sramotna i da treba da je izbegavamo. Ipak, masturbacija predstavlja normalan i nužan fenomen u normalnom psihoseksualnom razvoju.

Dakle, ukoliko ste se do sada odricali ove aktivnosti sada je pravo vreme da sebi kažete da je to normalna stvar i prionete na posao!  Krenite u istraživanje sopstvene vagine tako što ćete to područje izložiti različitim vrstama pritisaka i dodira. Pokušajte da klitoralno područje masirate vrhovima prstiju, praveći nežne kružne pokrete. Neke žene vole da direktno stimulišu klitoris, dok druge to područje smatraju isuviše osetljivim za direktnu stimulaciju, i više vole da masiraju područja koja direktno okružuju klitoris. Ukoliko ne znate gde vam se nalazi klitoris sada je pravi trenutak da aktivirate Vikipediju i nadjete sliku ženskih genitalija sa preciznim prikazom klitorisa. Ovo napominjemo zato što mnoge žene koje su  inhibirane u seksu i koje se zbog osećanja stida nikada nisu posvetile istraživanju svog tela zapravo ne znaju gde im se nalazi klitoris. Iz tog razloga napominjemo da nema ničega glupog da pre nego što se posvetite istraživanju sopstvenog tela angažujete literaturu koja će vas uputiti u anatomiju ženskih genitalija.

Verovatno da ćete u početku samostimulacije osećati veoma malo, ali nastavite i primetite i najslabije osećaje. Upravo ti mali osećaji kasnije se pretvaraju u velike, ali samo nakon dosta vežbe. Važno je da se ne obeshrabrite i da svaki dan sebi priredite opuštenu atmosferu u kojoj ćete moći da da istražujete svoje telo. Ono što je bitno da imate na umu jeste činjenica da otkrivanje sopstvene seksualnosti predstavlja proces učenja. Vi učite i osetite sve što se može osetiti.

Dok se stimulišete ne zaboravite na mentalne afrodizijake. Erotske fotografije, filmovi ili fantazije mogu vam pomoći da se usresredite na senzualna osećanja. Pored toga, radeći Kegelove vežbe tokom manuelne stimulacije područja klitorisa, možete uvećati osećaj zadovoljstva. Čaša vina ili martinija može vas opustiti kako iste bili sposobniji da se koncentrišete na dobra osećanja.

Jedan od vrlo efikasnih tehnika jeste takozvana tehnika tekuće vode. Ona se sastoji u sledećem: dok ležite u kadi, pomerajte telo tako da genitalije budu direktno ispod česme. Usmerite mlaz tople vode na klitoralno područje. Na taj način proizvodi se osećaj kao da na hiljade sitnih prstiju brzo prelazi preko genitalija. Pritisak vode na seksualno osetljivo područje može dovesti do orgazma. Kada počnete da osećate prijatne osete sklonite se. Potom se ponovo pomerite pod mlaz. Na taj način postepeno ćete osećati sve prijatnije senzacije koje će dovesti do orgazma.

Na kraju važno je pomenuti jednu od najefikasnijih tehnika u učenju kako da doživite orgazam a to je primena vibratora. Da li imate vibrator kući? Ako nemate, nabavite ga! Kada nabavite vibrator verovatno će vam biti potrebno neko vreme za eksperimentisanje dok ne pronađete pravi način kako da ga koristite tako da vam prija. Kada otkrijete njegove mogućnosti (od kojih nije ni najmanje zanemarljiva njegova sposobnost da proizvodi šezdeset vibracija u sekundi) bićete spremni da sve što ste naučili primenite i u seksualnom odnosu sa vašim partnerom.

Dakle, nakon što ste se upoznali sa svojim telom, prihvatili ga sa svim njegovim manama, istražili svoje genitalno područje, naučili da masturbirate i da uživate u vibratoru ostaje vam jedan od zadataka koji je mnogim ženama verovatno i najteži a to je otvorena komunikacija sa partnerom u vezi sa načinom na koji želimo da budemo stimulisane. Stid koje smo vezale za seks vrlo često nas sputava da otvoreno saopštimo svoje želje. Sklone smo da čekamo da muškarac sam uradi ono što želimo od njega. Na ovaj način sebe frustriramo i očekujemo nemoguće a to je da oni umeju da čitaju naše misli. Čitanje misli međutim predstavlja vrlo neefikasnu tehniku u sticanju seksualnog uživanja. Komuniciranje sopstvenih želja predstavlja jedini način da uživamo u seksu i prepustimo se seksualnim uživanjima.

Kao što vidite prevazilaženje problema anorgazmije zahteva trud, vežbu i adekvatan stav. Da biste se upustile u istraživanje sopstvenog tela i prevladavanje ovog problema važno je da odustanete od svih pogrešnih uverenja vezanih za seks koja ste naučile odrastajući. Nakon toga, neophodno je da posvetite vreme vežbama koje smo ovde opisali i da ohrabrite sebe u otvorenijoj komunikaciji sa vašim partnerom. Veliki broj žena suočava se sa istim problemom. Postojeća literatura u ovoj oblasti kao i terapijska praksa ukazuju da sve veći broj žena vrlo uspešno prevazilazi ovaj problem. Mnoge od njih su uz adekvatan tretman uspele da nakon nekoliko decenija inhibiranja u seksu konačno dožive orgazam i prepuste se svojim seksualnim senzacijama.

Svaka žena je sposobna da doživi orgazam, samo još uvek nije naučila kako.

Mia Popić, REBT savetnica

One Response to Praktični saveti za postizanje orgazma kod žena

  1. Kaća kaže:

    Zahvaljujem na članku, mislim da je od velike pomoći i zaista treba poslušati savjete koje ste dali u njemu. Ja imam 40 godina i tek prije 7 mjeseci sam otkrila masturbaciju, svoj klitoris i mogućnost postizanja orgazma na taj način. Toplo bih preporučila korištenje lubrikanta pri masturbaciji, meni je to najviše pomoglo. Shvatila sam da su moji raniji pokušaji masturbacije bili neuspješni upravo zbog nedostatka lubrikanta, moji dodiri su mi bili pregrubi ali pomoću lubrikanta prsti klize preko kože i dodir je puno nježniji. Kao lubrikant koristim kokosovo ulje, puno mi je bolje od Durexovog lubrikanta. Kegelove vježbe su također vrlo korisne i hvala što ste ih opisali na ovako jednostavan način.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.