Kako (se) igramo u ljubavi

Koliko god želeli iskren i blizak ljubavni odnos teško da početak ijedne ljubavi možemo da zamislimo bez kratkog taktiziranja. Dok jedni misle da su ljubavne igre potpuno besmislene, drugi jednostavno uživaju u tome da “tvrde pazar” ili “udaraju čežnju” i pritom koriste razne metode ne bi li u potpunosti razotkrili pratnera ili testirali sebe, odnosno proverili svoja osećanja. Psiholozi tvrde da upravo ljubav u nama izaziva potrebu da proverevamo partnera sitnim provokacijama, odnosno ispitujemo koliko mu je stalo, da li je ljubomoran, tolerantan, pažljiv… A istraživanja su pokazala da ove “igre” igraju svi, bez obzira na godine, kao i to da ih podjedanko iniciraju i muškarci i žene. Ipak, uvek treba znati i meru jer svako preterivanje lako može sve da upropasti. O tome šta dobijamo taktiziranjem u ljubavi, zbog čega bliskost i iskrenost ponekad nisu dovoljni za ljubav, šta je to što nas posebno uzbuđuje u ljubavni igrama, šta intrigira žene, a šta muškarce… razgovarali smo sa Miom Popić, REBT psihoterapeutom

– Ljubavne igre predstavljaju unapred osmišljene poteze u ponašanju prema osobama koje nam se dopadaju i pomažu nam da kreiramo željenu impresiju, steknemo naklonost ili se odbranimo od negativnih ishoda u ljubavnim odnosima. Neke od uobičajenih taktika su podsticanje ljubomore kod partnera, jer verujemo da ćemo na taj način dobiti dokaz koliko mu je stalo. Najčešća ljubavna igra svodi se na ulaganje napora da pokažemo da nam nije puno stalo, igrajući na kartu nedostižnosti, jer verujemo da ćemo tako podstaći drugu osobu da se više angažuje oko nas. Brojne ljubavne taktike počivaju na takmičarskim sklonostima koje su zastupljene u svim sferama savremenog društva a našle su  svoje mesto i u emotivnim odnosima muškaraca i žena. Tako se muškarac i žena, bilo da su u vezi ili na početku, takmiče se  ko će se predstaviti u boljem svetlu i ko će ostaviti bolji utisak. Sve se vrti oko upravljanja impresijom koju ostavljamo na druge.

Zbog čega ljubav uopšte izaziva potrebu za taktiziranjem i igrama?

– Potreba za takmičenjem u ljubavnim odnosima proizilazi iz zahteva za savršenstvom i posebnošću koji je u našoj kulturi nametnut kao imperativ i u velikoj meri određuje naše ponašanje. Težimo da budemo posebni i drugačiji, a nedostupnost koja predstavlja suštinu ljubavnih igara služi kao način da ostavimo takav utisak. Razlog zašto ljubavni odnosi predstavljaju teren na kome se sa lakoćom upuštamo u brojne taktike leži u činjenici da se ljubav u našoj kulturi visoko vrednuje i uverenju da količina ljubavi i naklonosti koju steknemo od strane drugih govori o tome koliko vredimo. Kao što verujemo da kroz sticanje ljubavi stičemo  vrednost,uvereni smo da odbijanje znači da ne vredimo ili da nismo vredni tuđe ljubavi. Ovaj način razmišljanja podstiče nas na igranje ljubavnih igara koje imaju za cilj da nas uvere da smo vredni ljubavi.

U kojoj fazi odnosa se najčešće taktizira i šta zapravo želi da ispita onaj koji započinje tu ljubavnu igru?

– Taktike najčešće primenjujemo na početku odnosa kada nam je naročito bitno da se dopadnemo drugoj osobi. U početnim fazama veze pribegavamo bezazlenim igricama koje se svode na ulepšavanje istine o sebi i svom životu, prikazivanju u pozitivnom svetlu… Pored toga, igrama smo skloni u različitim momentima slabosti, kada osećamo da nam veza postaje monotona ili kada verujemo da partneru nije dovoljno stalo. Tada ga stavljamo na razne „testove“ kojima pokušavamo da testiramo njegovu ljubav. Podsticanje ljubomore je vrlo popularna igra u našoj kulturi i proističe iz uverenja da bez ljubomore nema ni istinske ljubavi. Vođeni ovom formulom, skloni smo da kroz iniciranje ljubomornih scena steknemo potvrdu o tome da smo zaista voljeni.

U kojoj meri ljubavne igre mogu da budu uzbudljive, a kako to izgleda kada se pređe granica?

– Bitan faktor koji mnoge ljude tera na taktiziranje jeste njihova uzbudljivost i nepredvidivost. Kao što su ljudi navučeni na igre na sreću ili na kocku zbog adrenalina koji ih „radi“ kada se suočavaju sa neizvesnošću i uzbudljivošću prilikom iščekivanja ishoda igre, tako i u partnerskim odnosima faktor neizvesnosti ima svoju ulogu. Ono što “igre” u ljubavi čini uzbudljivim jeste osvajanje osobe koja nam se dopada i neizvesnost u vezi sa uspehom ovog pohoda. Osvajanje, zavođenje i manipulacija odlično su sredstvo da sebi dokažemo da smo vešti u ljubavnim odnosima. Ipak, važno je napomenuti da ove igre ne moraju same po sebi biti loše. Problem nastaje onda kada igra osvajanja postane interesantnija od samog osvajanja i odnosa u vezi. Vrlo često nakon što dobijemo ono za šta smo se borili gubimo interesovanje i vraćamo se na takmičarstvo koje je postalo sastavni deo ljubavnih odnosa, a na partnere gledamo kao na trofeje za dokazivanje.

Ako smo već napravili izbor i ako postoji ljubavna hemija, zbog čega su nam potrebne ljubavne igre da bi se ljubav dogodila i opstala. Zar iskrenost i bliskost nisu jednostavniji i lakši put do kvalitetne ljubavne veze?

– Iskrenost i bliskost su u velikoj meri izašli iz mode, u prilog čemu govore brojni saveti sa kojima se svakodnevno srećemo u magazinima, filmovima ili serijama koji nude gotove “recepte” kako da kroz različite trikove održimo strast u odnosu. Ovi saveti najčešće se svode na manipulativne poteze i jako malo imaju veze sa onim kako bi blizak odnos između partnera trebalo da izgleda. Neke taktike koje koriste partneri mogu biti bezazlene i zaista doprineti tome da odnos bude strastveniji i življi. Ipak, važno je praviti razliku između onih koje su bezazlene i onih koje remete odnos i otuđuju partnere.

Istraživanja pokazuju da muškarci najviše žude za onim što ne mogu da imaju, pa da zato žene često igraju na kartu neosvojivosti…

– Muškarci koji su u različitim aspektima svog života takmičarski nastrojeni, uporni i izrazito orijentisani ka cilju, ove iste sklonosti pokazuju i u ljubavnom životu. Oni odbijanje vide kao svojevrstan afrodizijak koji ih dodatno motiviše da se potrude oko svoje izabranice. Ovakvi muškarci prave oštru granicu između „lakih žena“, oko kojih ne moraju da se trude, i „finih devojaka“ koje predstavljaju izazov jer stavljaju u pogon njihove osvajačke moći. Sa druge strane, žene koje igraju na kartu neosvojivosti osete istinsku zainteresovanost kod partnera tek kada uvide da se on trudi, ne odustaje i ulaže dodatne napore na svako njeno odbijanje. Na ovaj način ona stiče potvrdu da je njemu istinski stalo, jer da nije ne bi se ni trudio.

Da li takvo ponašanje može da prouzrokuje i suprotan efekat, gde je zapravo ta granica neosvojivosti?

– Problem sa ovom igrom je što žene često nemaju meru u takozvanom „femkanju“, koje može da izazove kontraefekat, tako da muškarac odustane od pokušaja. Još jedan problem kod “igre osvajanja” je šta se dešava nakon što se odnos uspostavi. Ukoliko je za muškarca poenta igre bila samo u osvajanju, odnos će mu brzo dosaditi. Ukoliko žena, sa druge strane, dokaz ljubavi vidi samo u njegovom stalnom angažmanu oko nje, i njoj će odnos dosaditi onog momenta kada se on uspostavi i kada nema više potrebe za tim da se on bori oko nje. Tada je moguće da će posegnuti za drugim igricama, kao što je iniciranje ljubomornih scena kao “potvrdu” njegove ljubavi. Dakle, igra osvajanja može biti uzbudljiva ukoliko partneri, kada započne veza, umeju da uživaju jedan u drugome i da uspostave zreo partnerski odnos.

Nekako svi znamo da muškarac ili žena koji se već na početku veze previše otkrivaju i koji su uvek dostupni, mogu brzo da dosade…

– Određena doza neizvesnosti i neznanja o drugom poželjna je kako bi nam odnos na izvestan način bio izazovan. Interesantno nam je da postepeno upoznajemo osobu koja nam se dopada i njen svet. Ta izvesna doza neizvesnosti održava nas u odnosu i čini ga uzbudljivijim. Ovo, naravno, nije pravilo, postoje i mnogi koji su veoma otvoreni i iskreni na samom početku i koji iznose sve informacije o sebi. To da li će nam neko dosaditi otkrivanjem informacija o sebi isuviše je individualna stvar da bi se bilo šta moglo uopštiti.

U raznim studijama na temu ljubavi i zavođenja većina muškarca priznala je da najviše vole kada im se partnerka dozirano prepušta…

– Ne postoji recept u kojoj meri treba drugoj osobi da stavimo do znanja da nam se dopada ili da je volimo. Odnos ljubavi se postepeno gradi i važno je osluškivati svoje emocije, kako se one razvijaju i imati slobodu da ih otvoreno izrazimo. Mnogi su u naletu zaljubljenosti skloni da veruju da već na početku znaju da su našli pravu osobu za ceo život. Ipak, potrebno je određeno vreme kako bi nekoga zavoleli, a kada se to desi nema   potrebe za bilo kakvim doziranjem već samo sloboda da ono što osećamo otvoreno izrazimo. Dakle, umesto da taktično bilo šta doziramo, smatram da je bolje pratiti svoje emocije onako kako se razvijaju i u skladu sa njima postepeno se prepuštati odnosu.

Da li ove taktike zavođenja mogu da koriste i u već izgrađenim partnerskim odnosima kao način da osvežimo ljubavnu vezu i podsetimo se njenog uzbudljivog početka?

– Postoje načini da par osveži svoj odnos, a da to ne uključuje ljubavne igre kao što je uzajamno podsticanje ljubomornih reakcija, varanje… Nekim parovima dovoljno je da se prisete početka veze i strasti koju su osećali kada su se upoznali. Nekada je dovoljno da ponovo „odigraju“ neku od tih scena tako što će provesti veče u nekom romantičnom restoranu, izaći sa prijateljima u klub i „glumiti“ da su se prvi put sreli, otputovati negde zajedno i na taj način oživeti odnos. Ovakvi primeri takođe spadaju u taktike zavođenja, jer se partneri osvrću na zajedničku prošlost i oživljavaju neke od tih momenata, a to sve vraća strast u odnos koji je postao monoton.

Sanja Kostić

Objavljeno u Večernjim novostima, 27. avgust 2012.

27 Responses to Kako (se) igramo u ljubavi

 1. seo website kaže:

  Thiss post provides clear idea in support of the
  new people of blogging, that truly how too do blogging.

 2. Fine way of telling, and fastidious piece of writing to
  get facts regarding my presentaion topic, which i am going too present in college.

 3. It's a pitty you don't have a donate button! I'd
  most certainly donate to this outstandijng blog!
  I suppose for now i'll settle for bookmarking and adding yur RSS feed to my Google
  account. I look forward to brand neww updates and
  will talk about this blog with my Facebook group.
  Chat soon!

 4. Nikola kaže:

  Mogu samo da kazem da je tako lepo i relano napisano da nemam reci ,pronasao sam se toliko puta i zaista sam iznenadjen koliko je dobro psihoanaliziran sav taj cin ljubavi i igrica u njoj ,, kako kaze kreator teksta svi igramo igrice manje ili vise …. Edukativno i pohvalno ! ! !

 5. cika kaže:

  zahvaljujem

 6. ZenekL kaže:

  Trudno było znaleźć ten post w google, strona ciekawa, zasługuje na lepsze pozycje w wyszukiwarkach. SEO w 2015 stało się skomplikowane, jest coś co ci się napewno przyda, poszukaj sobie w google – niezbędnik dla każdego webmastera

 7. anto kaže:

  Imam prijateljicu s kojom se znam vec nekih 6-7 godina
  Na pocetku bila je zegrejana za mene ali tada smo bili kao deca i iskreno bojao sam se vezivat..onda se nismo culi par meseci zatim je usledilo nesto jako cudno a to je da mi je se dopala poceo sam ju gledat kao curu,poceli smo komunicirat ponovo ali ona je vec imala decka(na taj nacin mi je i porasla u ocima) bio sam prijatelj s njomi napokon prekinla je s deckom,sto je meni dalo nadu stavio sam se oko nje trudit vise no ikad i bum zaljubio sam se bio sam zabludjen njom,ali kada sam joj rekao to sve ona me je odbila (na sto je imala pravo jerr nisam bio tu u pravo vrijeme ali imala je pravo la jeneci decka da bi ja shvatio da vrijedi) nisam se lako pomirio s tim, htijela je da ostanemo prijatelji kao i do tad sto smo bili, bio sam naivan i vise glup i slozio sam se ali u meni je pocelo umirati sve sto se nje tice ali nisam htio to sebi priznati,zatim ponovo je prekinula s deckom i naravno ja sam pokusao opet ali onda mi je rekla da me ne vidi na taj nacin kao decka da sam ja za nju samo prijatelj i jedino to mogu biti,ali meni kao zaljubljenom tipu nije nista ostajalo nego il otic il ostat kao prijatelj iako sam ju volio vise no ista na svijetu (volim ju i sad),
  I naravno odlucio sam ostati jer nisam se mogao pomiriti da ju izgubim,pruzao sam joj snagu utjehu davao rame za plakanje i iskreno i mene je srce bolilo jer sam htio ucinuti za nju sve na svijetu bilo je samo dovoljno da kaze ali nije nikad nije osim jedne stvari a to je da ju ne razocaram i trudio sam se da ne ucinim to,ali nakon neke 3 godine naseg prijateljstva volio sam ju svakim danom sve vise i vise i ponovo je prekinula s deckom(prekidala je snjim svako 2mj) ja sam ponovo pokusao izaci iz kruga prijatelja ali nazalost nije mi uspjelo i onda sam se uplasio proci ce mi zivot voleci samo nju a nikad od nje necu nista dobiti bojao sam se da nece uzvratit ljubav nikad i shvatio sam da je to samo nesudjena ljubav tjesio sam se i prekinuli smo kontakte kad sam pokusao treci put rekao sam da vise ne mogu tako i napustio sam ju tada sam ju i razocarao jer bili smo kao srodne duse koje su mogle u isto vrijeme sve ali i nista….nismo se culi nekih godinu dana ja sam otisao u drugo mjesto za poslom nasao sam djevojku i na neki nacin volio sam tu djevojku ali nikad nikog kao nju…poslje godinu dana stavio sam na fb da dolazim kuci i ona je to vidjela i njen mi brat se javi na fb i kaze molim te javi joj se samo o tebi prica cak zeli da dode kod tebe i zavrsim razgovor sa njenim bratom i taman razmisljam dali da se javim ili ne nisam ni skontao kako treba ona je se vec javila meni i ponovo se vrate sve uspomene koje imamo i razgovarali smo i postali smo ponovo jako dobri,cak me je i razumila zasto sam ju napustio i rekla mi je da nije htijela da bude sa mnom da ne pokvati vezu koja bi mozda urodila brakom u buducnosti i jebote dala mi je opet nadu i sada smo kao u vezi ali nismo jer nas jebe i daljina a i ona opet ima momka i zapricali smo se zasto nam nije kao kad smo se tek upoznali i mene to zanima kao da smo ohladili od svega a usto sve i meni je postalo svedno jer je u vezi i ona a i ja s potpuno drugim osobama hahahah

 8. Ivan kaže:

  Nismo bili u vezi ali ssiguran sam i posle skoro 2 godine da izmedju nas postoji nest i da nas mnogo toga veze jos plus imamo kucice koji se vole,u njenim ocima,osmehu,govoru tela jos uvek vidim da joj je stalo do mene iako se svadjamo cim se vidimo… prekinuli smo preko telefona i kad sam joj rekao kad smo se sreli da sam u njenim ocima video vise od prijateljstva odlepila je.Posle mesec dana joj se nisam javio na ulici,odlepila je.Pre neko vece smo se o5 videli i kad sam je pitao ddal mozemo da popricamo,nasmejala se i u tom osmehu me je pitala da li sam naormalan …. nastavio sam dalje i o5 me je presrela,pustila njeno kuce da nam pridje da bi se o5 svadjali,bila je toliko besna, a nista joj nisam rekao i u tom besu mi je rekla da se njeno misljenje nikad nece menjati da je ona meni rekla ne itd i taman da krenem ona mi dobaci kako svi znaju za mene i tako mi dobacivala 3 puta,kako je maltretiram,a nit je zovem,nista …. Moj zakljucak je da joj je itekako stalo do mene i da joj nedostajem i voleo bi da mi da mi date neki savet,jer mi je bas stalo do nje,volim je toliko da nemam reci da opisem.xvala i ako mozete odgovorite mi ovde 🙂

 9. valentina kaže:

  Prvo smo bili najbolji drugovi ,mozda oko dest godina, pa smo odjednom prestali sa druzenjem a kasnije sam zasnala da je nasao djevojku kojoj je mozda smetalo da on ima drugaricu, mada je to samo pretpostavka.ozenio se i vrlo kratko bio u braku za koji mu ni najbolji drugovi nisu znali.Tek posto se ozenio svi su saznali. Od naseg prestanka druzenja proslo je nekoliko godina nakon cega smo se sreli u jednom lokalu i ponovzapoceli neku komunikaciju koja je brzo prerasla u ljubav.Mislim da je bilo obostrano ali nas odnos je bio cesto sa svadjama i raskidima, a sve zbog njegove neodgovornosti, ne zovne kad se dogovorimo, ne vidimo se kad se dogovorimo i to me sve strasno nerviralo.Uvijek se posle svadja vracao i opet sve ispocetka. Sve to je trajalo vise od cetiri godine , sve dok nisam donijela odluku da ne zelim vise tako. Moram da kazem da mi se srce cijepalo ,ali sam tako odlucila.On je pokusavao da me kontaktira ali ja sam cak i broj promijenila da ne bih dolazila u iskusenje.Posle godinu dana sam imala novu vezu , koja je traja la oko godinu i zavrsila se tako sto sam ja prekinula jer je ljubav nestala. I opet se sretnem sa bivsim i pomislim kako je on ipak pravi i zapocnemo opet ,i naravno bude sve po starom, isti problemi i sad smo opet u prekidu. Tesko mi je jer je u pitanju neko koga poznajem citav zivot. Voljela bih da cujem sta o citavoj situaciji mislite.

 10. zoran kaže:

  Postovani,

  Nadam se da cete uspjeti razumijeti ono sto mi vec duze vrijeme lezi na srcu i dusi. Privatan sam poduzetnik imam 31 godinu. Prije skoro 1,5 godine, stjecajem okolnosti sam upoznato zenu, naime ona je dokotor u hitnoj, ja sam imao nesrecan slucaj na poslu i zavrsio kod nje.. Prije toga kontakta nisam imao doticaj s njom, ali fejs je uradio svoje.. Poceli smo se intenzivno dopisivati, pomalo se i druziti, kafe su postale vecere.. Tada se dogodilo to.. Razvili su se osjecaji kod mene.. To sam joj i otvoreno priznao, posto sam htio razviti iskren emotivan odnos sa njom, medjutim sto sam vise nastojao ona se vise emotivno udaljava, cak mi je rekla da se nalazi u vezi iz koje ne moze izaci, radi nekih svojih problema.. mada misim da manipulira samnom.. nasi izlazci su cesci, imamo i intimne momente, ali problem je sto mi javno nismo par, cak i njena najbolja prijateljica me zna samo kao ” Frenda ” .. Jednom prilikom sam joj ponudio i brak, ponjelo me.. Ali uporno na moje pitanje, sto smo ja i ona i kako definirati nas odnos, ona nema ili nece da odgovori.. Ima li ko kakav pametan argument na ovo moje piskaranje, dali sam emotivno izmanipuliran od zene koja razumije psihologiju ljudi.. Od nedavno se opet slusamo i vidjamo, napredka nema, jedino mi rekla da sam u nekim trenutcima previse brz.. Sto mi je ciniti??

  • Marija kaže:

   Budite strpljivi druzite se pokazi da si hladan ponasaj se normalno ne pokazuj osjecaje ako joj stalo sama ce vam doc…

 11. ljiljana1511 kaže:

  Molim Vas da mi pomognete Vašim mišljenjem u vezi mog problema.
  Već 9 meseci sam u vezi sa deckom koji živi u drugom gradu.Trenutno zivi sam u stanu svog oca.Stan je u takvom zapustenom stanju, neokrecen, prljav, pun krsa, oronuo, da sam ja ostala bez teksta prvi put kada sam ga videla.On zivi u njemu vec dve godine.Kako se naša veza razvijala on je poceo da me nagovara da dolazim kod njega za vikende.Ja sam pokusala ali boravak u tom stanu me totalno deprimira.Mnogo je prljavo.Pokusala sam da ga nagovorim da malo pospremamo, nesto smo i uradili, kad je dodjem i počnem da pritiskam.Dečku ne smeta on je već navikao na postojeće stanje.Ja sam se trudila i trudila, pomagala, ali sam odustala kad 15 dana posle mog dolaska nije nasao za shodno da izbaci djubre.Kad sam to videla zamalo nisam pala u nesvest.Čsk i kad mi obeća da ce uraditi nesto, uvek nadje neki izgovor i ne uradi.Tad sam odustala i rekla mu da me zove u goste kad raspremi stan.On je poceo da dolazi kod mene vikendom i sve je bilo ok dok nije poceo da mi prica kako je pomerio stvari i kako stavlja laminat.To je trajalo dva meseca i to sa raznim pricama da ne moze da ga zavrsi, jer nema vremena, jer se pokvarila neka testera…Na kraju ga je zavrsio.Ja sam otisla jedan dan nenajavljena i zatekla stan u opstem haosu, od laminata ni traga ni glasa, struja iskljucena dva meseca.Sve te lazi su bile usmerene na to da ja ne bih slucajno dosla i zatekla tu situaciju.On radi ali ne zaradjuje puno, i otac mu salje novac za nagomilane obaveze kad ima.
  Bila sam jako povredjena njegovim lazima.Nekako smo to prevazisli, da bi ppoceo da mi prica kako gletuje, kako treba da bira boju za krecenje i sl.Otisla sam na kafu ovog puta najavljena i zatekla jos uvek morak glet u hodniku a sobu(za koju mi je rekao da je gotova) nije ni pipnuo.Na vrata sobe je stavio neku komodu u nadi da ja necu moci preko nje da udjem u sobu i vidim da nije ni pipnuo zidove.Ponasa se kao dete.
  Ne zna da mi objasni zasto me laze.
  Ja sam jako otvorena osoba,iskrena, razgovaram o svemu, rekla sam mu da moze sve da mi kaze.

  On govori da mu je stalo do mene, da me voli, da zeli da zivimo zajedno.
  Govori sve to a nista ne cini da taj stan malo sredi i upristoji, jer sam mu podvukla da ja u takvom neredu i prljavstini ne mogu da boravim.

  Ne znam šta da radim, da li da prekinem ili da nastavim?
  Znam da mu je stalo do mene i nije mi jasno zasto se tako ponasa?

 12. Jovana kaže:

  Pa ovako ja sam Jovana i imam 19 godina,i imam veliki ljubavni problem zelela bih da cujem vase misljenje o tome…Pa ovako volim jednog decka oko godinu ipo dana,on je rodjeni brat moje najbolje drugarice..Spavala sam sa njim i on je mi je skinuo nevinost… Tj tacnije samo sa njim i spavala…Do tog dana on je meni bio samo drugaricin brat i tako sam ga gledala,dok jedno vece kada me je drugarica zamolila da ostanem sa njenim bratom dok ona ode negde..ii eto desilo se sta se desilo nisam mu odelela… Al on ne zeli da bude sa mnom u vezi…Stalno mi daje neke signale al nikad nista konkretno…ja njega jako volim vec godinu ipo dana ne mogu da budem sa drugim decko,jer me niko ne interesuje sem njega…Tuzna sam stalno,i zelim ga pored sebe al mi to ne ide za rukom…sta treba jos da uradim da bih ga osvojila?

 13. minja kaže:

  zamolila bih nekoga od vas da mi napise svoje misljenje…naime,spetljala sam se sa deckom koji je stariji od mene dosta,i da smo se culi svakim danom,naime on je bio taj koji me vazda zvao i pisao mi…nisam od onih djevojaka koje upraznjavaju sex prije braka pa se posle nekoliko susreta sve promijenilo…prestao se javljati,iako je sve bilo u savrsenom redu.Pokusala sam ja ispocetka pocinjati razgovor,a on bi mi uvijek odgovarao i sve se cinilo uredu..ali se nije ponovo prvi javljao…u cemu je problem ???? zbunjena sam

 14. dejan kaže:

  Neznam kako bih u nekoliko recenica objasnio situaciju u kojoj se nalazim.Nisam od onih koji olako pokazuju emocije,mozda je tu i nastao problem.Naime,jos pre nekoliko godina poceo sam da osecam nesto vise od drugarstva prema koleginici sa posla,cutao sam,mislio sam trenutak slabosti.Sticajem cudnih okolnosti neradimo vise u istoj firmi mada smo na neki nacin povezani.Pre 2 godine,znaci 2011.videli smo se ponovo na nekoliko dana,shvatio sam da me nije proslo,naravno kao i svaki muskarac cekao sam zadnji dan i potrazio malu pomoc alkohola(ali bas malu) da bih skupio hrabrosti da kazem sta mi je na srcu.Nazalost,ona je tada prolazila kroz jedan tmuran i nesrecan period zivota i pokusao da prihvatim odgovor da sada nemoze da o tome razmislja.Narednih meseci sam slao poruke,meilove…. u jednom trenutku sam pomislio da bih trebao da je “zamrzim”,prestao sam da se javljam,da jos pisem.Culi smo se svremena na vreme samo reda radi,niti sam ja nesto spominjao niti ona.I sve je to tako teklo,do pre mesec dana kada se nenadano pojavila kod mene u firmi u vidu ispomoci.Jos pre nego sto je dosla znao sam da nisam vise svoj,nekoliko puta sam joj rekao,pokazao sta osecam,mozda sam bio cak i isuvise iskren,jednostavno nisam mogao a da joj nekazem sta mislim i sta osecam,onako kako je.Na svu moju pricu,cak i suze odgovor koji sam dobio ja ili neumem ili neznam da razumem.Niti mi je rekla ne niti da.Nazalost napravio sam gresku,rekao joj da je necu zvati,da joj se necu javljati i da to ni ona neceni.Shvatio sam da sam pogresio,nekako ispravio stvar,medjutim ponovo sam iz nemoci napravi gresku.Pricali smo o tome satima,svako je ostao na svojim pozicijama.Problem stvara i to sto je ona u Beogradu a ja u N.Sadu,a verovatnoca da se ponovo vidimo na poslu ravna nuli a trenutno i nezeli da me vidi,razlog nema mi sta novo reci.Svaki dan joj saljem poruke,cak sam i nalog na FB ugasio pa ga aktivirao ponovo,pisem o tome kako se osecam,izvinjavam se,trazim oprostaj,sansu……Da stvar bude jos gora,da imam 15 godina ni po jada,ali meni je jos malo pa 40,a ovako se jos nisam osecao bezpomocno u zivotu a prosao sam mnogo toga,neznam sta da radim……

 15. anica kaže:

  Volela bih da mi kazete sta mislite o mom “slucaju”, iako nije sada u pitanju neki problem, vec bih samo volela da znam sta drugi misle o tome (a i mozda da potvrdim sumnje, bilo pozitivne, ili negativne 🙂 ).

  Pa, ovako.

  Tog lika sam upoznala pocetkom februara na nekom predavanju (koja imamo jednom nedeljno). Prvog puta kada smo se videli, sve vreme smo se nesto gledali, stidljivo. Zatim, nakon ne znam kog puta (moguce i narednog 😀 ), zadesilo se da sam sela pored njega. Tada je pocela prica. 🙂
  Prvo neki casual talk, a onda mi je kao grom iz vedra neba rekao kako njegovi imaju puno dece, ali je on najstariji. Sta mu to znaci?
  Potom, mi je rekao kako su sve njegove devojke iz grada odakle sam ja. Sta sa tim sad?

  Dao mi je mail adresu, tacnije, zapisao je u moju svesku kako bi mu poslala neke skripte, nebitno. Naravno, ja sam sacekala par dana pred “susret”, i tada mu poslala. Kako se konverzacija razvijala (ruku na srce, ima ukupno 8 poruka 😀 ), stigli smo do krucijalog dela, gde je on predlozio da “odemo negde da se napijemo”. Ostalo je da cemo se jedan vikend dogovoriti kad i gde. 🙂

  Medjutim, pozdravili smo se nakon poslednjeg predavanja (kasnio je, pa nismo dok je bio cas), rukovali smo se i poljubio me u obraz, sto kako sam ga posmatrala (od pocetka :D) nikada nije uradio, nikoga do mene nije poljubio u obraz (dobro, sem jedne devojke koja je insistriarala i rekla mu da je to sto se ne ljubi sa ljudima, ali to se ne racuna).

  Nakon toga smo cavrljali (“sta ima, gde ces, da li cekas nekoga, ja idem tu i tu”) dok nam nije doslo drustvo i svako posao svojim putem. A kada smo se malo udaljili, prodrao se kako cemo se cuti i svi su ga culi i okrenuli se. 🙂

  Sta vi mislite, da li tu postoji nesto? Ako postoji, da li je u pitanju prijateljstvo, ili … nesto vise. 😀 Nadam se da nisam umislila nesto.

  Razumecu i da ne procitate, ali sam jos pod utiskom, vesela sam, pa sam se “malo” raspisala. 😀

  Unapred zahvalna, ma koji isphod bio u pitanju. 🙂
  Pozdrav!

 16. Istina je uvek bolja od zavaravanja kaže:

  @Andjela

  Draga Andjela, ja nisam psiholog, ali mogla bih ti biti majka.
  Razumem te u potpunosti, mlada si , ali dobro je što tražiš odgovore, što pitaš, razmišljaš. Ne sekiraj se ako grešiš, jer samo ako čovek shvati da je pogrešio može i da se razvija.

  Pitanje koje sebi postavljaš, jačaj u sebi, a to je:
  Da li treba da dam do znanja momku šta ja želim iskreno??? Odgovor je VELIKO DA!!! Po cenu da raskinete.
  Ako se ljudi ne uklapaju u samoj osnovi kako njihova veza treba da izgleda, verovatno je ta veza ionako osujdena na nauspeh, pre ili kasnije, a bolje pre nego kasnije.

  Razmisli: možda bi i tvoj momak pristao na ono što ti želiš, ali nisi mu to jasno rekla i pokazala.
  Sigurna sam da tvoji zahtevi nisu nerealni i da u okruženju koje poznaješ ima momaka i devojaka koji žele ili imaju vezu kakvu i ti želiš.
  Zauzmi se za sebe i svoje želje. Dobro je da znaš šta od veze očekuješ.

  Samo uvek treba da vodiš računa : KAKO izražavaš svoje želje, jer niko se nikada neće uvrediti za sadržinu , ali će se uvrediti za formu.
  Bez optuživanja, bez rečenica koje počinju sa ”TI…”, samo treba reći: JA želim ….. to MENI odgovara sada …. JA bih volela.
  Onda pusti da vidiš da li će se tvoj momak prilagoditi ili će nastaviti po svome. Ako se prilagodi, bićeš srećna, a ako ne, izaći će na površinu ogromna razlika izmedju vas u stilu veze koji očekujete i videćeš sama šta ti je činiti. Sa takvim izražavanjem želja, ostaće poštovanje izmedju vas.

  Za izražavanje svojih želja je potrebna nekada hrabrost, jer strahujemo od reakcije drugih, ali je to vrlo važno za stabilnu vezu, dobro odnose u porodici, u kolektivu i nemoj se plašiti toga.

  Ljudi ustvari jako cene i poštuju ličnosti koje umeju na pravi način da se zauzmu za sebe i svoje želje. Život je pred tobom, ako i izgubiš ovu priliku za vezu, nije šteta, jer znaj da time jačaš u sebi veštinu izražavanja svoje ličnosti, koja će ti u životu biti jako potrebna.

  Imaš pravo na svoju verziju i stil veze kakvu ti očekuješ!

  • marija kaže:

   Jao nesto slicno mi se desava i ista razlika u godinama,skoro ja 20 on 28.. s tim sto je on rekao da nije samo seks u pitanju vec zeli nesto vise ali puno radi ,i vidjamo se samo vikendom :/ rekao je da jedina stvar u vezi njega za koju zna da ce mi smetati je sto je zaista puno zauzet,radi kao profesor stranih jezika ,oboje smo u Italiji,on je Amerikanac 🙂 I nismo se 2 dana culi,razmisljam da li da zovem,i par puta sam samo stavila malo do znanja da bih cesce da se gledamo,ali uvek isti odgovor..E sad, ne znam da li da mu objasnim da bih ja ozbiljnu vezu, jer nisam sigurna da li to zna i da bih volela da se cesce gledamo,iako znam da mu je lista prioriteta -posao,kolege,prijatelji pa tek cura.. ili da pustim,da ga ne pritiskam pa sta bude…

 17. Andjela kaže:

  Mozda se pogresno razumeli, nije rekao da nije za vezu jer je vec u vezi sa nekim drugim, nego nece da bude sa nekim u vezi da bi bio samo u vezi za ostale radi reda.. 🙂

 18. Andjela kaže:

  Upoznala sam decka pre dva meseca u klubu. Smuvali smo se, medjutim on je dosta stariji od mene, ima 27 godina, a ja 20.. Rekao je da mrzi formalnosti i pravdanja. Vidjamo se kod njega, puno se dpoisujemo.. Otvoreno mi je rekao da nije za vezu da bi bio sa nekim u vezi, vec da provodi vreme sa mnom jer mu se svidjam i jer mu prija moje drustvo… Kada god se pozdravljamo poljubi me u obraz, a posle se normalno ljubimo.. Imali smo odnose, vise puta.. Dakle dokazao je da nije hteo samo da me iskoristi… Zaista mnogo pricamo, imamo ista interesovanja.. Ne znam sta da radim? Da li da ga ja poljubim sledeci put kad se budemo pozdravljali ili mozda da mu kazem da zelim vezu, ne ozbiljnu, ali isto kao sto ne zelim ozbiljnu vezu ne zelim ni kombinaciju…. Jer on se ponasa kao da smo drugovi kada su mu tu ostali drugovi..a znaju za nas oni.. Da li da mu nesto kazem, a da ga ne uplasim od veze?? Moliv Vas pomoziite mi! 🙂 unapred hvala

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.